Develi yöresinde sığır brucellozunun serolojik testlerle (RBPT, SAT, C-ELISA, CFT) teşhisi
The diognosis of bovine brucellosis with serologic tests (RBPT, SAT, C-ELISA, CFT) in Develi district
- Tez No: 242469
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. K.SEMİH KÜÇÜKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bruselloz, serolojik teşhis, sığır, yavru atma, Abortion, brucellosis, cow, serological diagnosis
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma, Kayseri ili Develi ilçesinde abort yapan sığırların serumlarında 4 farklı serolojik test kullanılarak Brucella abortus enfeksiyonuna karşı şekillenen antikorların ortaya konulması; kullanılan serolojik testlerin teşhisteki duyarlılıklarının saptanması ve bölgede sığır brusellozun görülme sıklığının tespit edilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir.Develi ilçesinde küçük ve büyük ölçekli işletmelerde yetiştirilen ve abort yapan 200 baş sığırdan kan örnekleri toplanmıştır. Kanlardan elde edilen serumlar Rose Bengal Plate Test (RBPT)'i, Serum Aglütinasyon Test (SAT)'i, Kompetatif ELISA (C-ELISA) ve Komplement Fikzasyon Test (CFT)'ine tabi tutulmuş, testlerin duyarlılıklarının değerlendirilmesinde CFT standart test olarak kabul edilmiştir.İncelenen 200 adet sığır kan serumunun 57 (% 28,5)'si bruselloz yönünden RBPT ile pozitif bulunurken geri kalanın negatif olduğu saptandı. Serum aglütinasyon test ile serumların 22 (% 11)'sinin pozitif, 168 (% 84)'inin negatif ve 10 (% 5)'unun şüpheli olduğu belirlenirken kompetatif ELISA testi ile 36 (% 18)'sı pozitif ve 164 (% 82)'ü negatif olarak tespit edildi. Diğer taraftan CFT ile 30 (% 15) serum pozitif, 163 (% 81,5) serum negatif ve 7 (% 3,5) serum şüpheli olarak değerlendirildi. Brusellozun teşhisinde her dört testinde duyarlı oldukları, pozitif serumların ortaya konulmasında üç testten elde edilen sonuçlar CFT sonuçları ile kıyaslandığında CFT ile C-ELISA arasında diğer testlere göre daha iyi bir uyumluluğun bulunduğu saptandı. Elde edilen test sonuçlarına göre Develi ilçesinde atık yapan sığırlarda bruselloz insidensinin % 15 olduğu belirlendi.Sonuç olarak, Develi yöresinde sığırlarda Brucella abortus'dan ileri gelen atık olgularının yüksek bir insidens gösterdiği ve halk sağlığı açısından da büyük bir risk oluşturabileceği belirlenmiştir. Kısa sürede ve güvenilir sonuçlar alındığından sığır brusellozunun serolojik teşhisinde C-ELISA'nın incelenen diğer testlerden daha üstün olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to detect the antibodies against Brucella abortus in the sera of aborted cows reared in Develi district of Kayseri province with four different serological tests and to compare the sensitivity of the applied serological tests as well as to determine the incidence of bovine brucellosis in the region.Blood samples were collected from the 200 aborted cows reared in small and large scale farms in Develi district. Sera separated from the blood were tested with Rose Bengal Plate Test (RBPT), Serum Agglutination Test (SAT), Competetive ELISA (C-ELISA) and Complement Fixation Test (CFT) and the CFT was accepted as the standard test for the evaluation of the sensitivity of the tests.Of 57 (28.50 %) out of 200 tested cow sera were found to be positive for brucellosis with RBPT and the remaining sera were found as negative. Of 22 sera (11 %) were found to be positive, 168 (84 %) of the sera were found to be negative and 10 of the sera were found to be suspicious with SAT whereas 36 (18 %) of the sera were positive and 164 (82 %) of the sera were negative with C-ELISA. On the other hand, CFT revealed that 30 (15 %) of the sera were positive, 163 (81.50 %) of the sera were negative and 7 (3.50 %) of the sera were suspicious. For the diagnosis of brucellosis, all of the tests were found to be sensitive, and the results obtained with the three test were compared to the results of CFT for demonstration of the positive sera. The results of C-ELISA were found to be more consistent with the results of CFT than the other tests. The incidence of brucellosis in aborted cows in Develi district was determined as 15 % according to the results of the tests.In conclusion, it has been determined that the incidence of abortus in cattle due to Brucella abortus in Develi district is high, and it may pose a high risk for public health. Because rapid and reliable results were obtained with the C-ELISA, this test is considered to be superior to other investigated tests for the serological diagnosis of bovine brucellosis.