Profesyonel futbol ligi oyuncularında atletik maharet düzeylerinin belirlenmesi
Athletic skill levels in professional football league players
  1. Tez No: 617623
  2. Yazar: EREN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR ÇOKSEVİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Football, Athletics Dexterity, Turkey Super League, Professional
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Egzersiz Fizyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma, Türkiye Süper Ligde mücadele eden futbol takımlarında oynayan gönüllü sporcular ile gerçekleştirildi ve profesyonel olarak yaşamını kazanan sporcuların atletik maharet düzeylerinin tespiti amaçlandı. Süper Ligde futbol oynayan gönüllü erkek 26 sporcu ile çalışma yapıldı. Gönüllülerin fizik profil özellikleri yaş (28,9±0,8/4.2),boy uzunluğu (181.8±0.8/4.2),vücut ağırlığı (77.8±1.4/7),vücut yüzde yağ oranı(9.14±0.5/2.5) ve BKI (23.5±0.3/1.7) olan ve her gönüllüye uygulanan testler ve alınan ölçümler Kadir Has Spor Tesislerinde yapıldı. Gönüllülere çalışmanın amacı anlatıldı ve yapılacak işlemler ile ilgili bilgilendirme sonrasında onam alındı. Katılımcı gönüllü sporculara uygulanan anket çalışması ile biyometrik özellikleri, elit sporculuk bilgileri edinildi ve gönüllülerin fizik profil özellikleri (yaş, boy uzunluğu, vücut ağırlığı, vücut yağ yüzdesi vb.), bioempedans analizör cihazı ile tespit edildi. Fizyolojik ölçümlerden kalp atım sayısı (atım/dk) , sistolik ve diyastolik kan basıncı (mmHg) ve yüzde oksijen doygunluk (Sat%O2) düzeyleri sfigmomanometre ve pulse-oksimetre ile ölçüldü. Gönüllülerin atletik maharetleri ve performans düzeyleri ise resmi müsabakaların kayıtları üzerinden bilgisayar ortamında yapılan analizler ile belirlendi. İstatistiksel analizler bilgisayar ortamında ANOVA, Ki kare, paired/unpaired t test yöntemleri kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirildi. Sonuçların anlamlılık düzeyi p0,05).
Özet (Çeviri)
This study was realized with the subjects who are Professional football players that actively play in Turkish Super League teams and its aim was to determine the Athletic Skill Levels of players who earn their life with football. The study was made with 26 subjects who play in Turkish Super League. All the datas concerning physical profile characteristics, all the tests applied to players and the measures were obtained in Kadir Has Sport Facilities and after the official games. The subjects were informed about all tests of the study and it was taken their biometric knowledges. Biometrical features and elit sportiveness information were determined with questionnare and their physical features (age, height, weight, body fat percentage etc.) were determined bioempedans analyser. Physiological measures like pulse rate (per minute), systolic and diastolic blood pressure (mmHg) oxygen saturation percentage (Sat% O2) were measured with sphygmomanometer and pulse oxymetry. Athletic skill and performance levels of the subjects were determined with the analyses taking into account the information of the official games in computer. Statistical analyses were evaluated statistically in computer by using ANOVA, chi-square, paired/unpaired t test methods. Significance level of the results was taken as p0,05). As a result; It is highly important to evaluate the athletic skills depened on physical and physilogical fatures of the players who are either Professionals or candidates by using these criterias. It was thought to be evaluable of the football players' pure sicentific data that the institutions will get not only all-purpose benefits but create more compatible player groups and more succesful team.