Lise çağındaki erkek futbolcularda 8 haftalık core antrenman programının bazı fiziksel ve fizyolojik özelliklere etkisi
The effects of the 8-week core training program on certain physical properties of high school-age male football players
- Tez No: 617624
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞRI ÇELENK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Spor, Sports
 - Anahtar Kelimeler: Core Antrenman, Futbol, fiziksel özellikler, Core Training, Football, Physical Properties
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu araştırma, 8 haftalık CORE antrenmanın lise çağındaki erkek futbolcuların bazı fiziksel ve fizyolojik özelliklerine etkisini incelenmek amacı ile yapılmıştır. Araştırmaya farklı kulüplerde genç takımlarda aktif olarak futbol oynayan 12 erkek sporcu katılmış olup, bu sporculara ön test ve core antreman sonrası test uygulanmıştır. Sporcular araştırmaya kendi isteğiyle katılmışlardır. Sporcular haftanın 4 günü standart futbol antrenmanına devam ederek, futbol antrenmanlarına ilave olarak 8 hafta boyunca, haftanın 2 günü core antrenman uygulamıştır. Araştırma için hazırlanan 8 haftalık antrenman programı uygulanmadan önce ve uygulandıktan sonra boy,vücut ağırlığı, dikey sıçrama, çift ayak durarak atlama,ksağ ve sol el pençe kuvveti, 30m sprint testi, mekik testi, şınav testi, barfiks testi, 20m mekik koşusu testi ve rast testi ölçümleri yapılmıştır. Araştırma sonuçlarının 0.05 – 0.01 önem seviyesinde anlamlı olup olmadığına bakılmıştır. Çalışmaya katılan gönüllülerin test öncesi ve test sonrası parametrelerinden, sağ pençe kuvveti, sol pençe kuvveti, dikey sıçrama, çift ayak durarak atlama, şınav, mekik ve barfiks değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir (p0,05). Sonuç olarak standart futbol antrenmanlarına ilave olarak yapılan 8 haftalık core antrenmanın lise çağındaki erkek futbolcularda dikey sıçrama, çift ayak durarak atlama, sağ ve sol pençe kuvveti, mekik, şınav, barfiks değerlerine pozitif yönde katkısı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with the aim of examining the effects of the eight-week CORE training program on certain physical and physiological properties of high school-age male football players. 12 male athletes who actively play football in the young teams of various clubs participated in the study and pretests and post-training tests were applied to these athletes. The athletes participated in the study voluntarily. The athletes continued their standard football training program four days a week and practiced additional Core training two days a week for eight weeks. Measurements of height, body weight, vertical jump, right and left hand grip strength, sit-up, push-up, pull-up, 20 m. shuttle run and RAST tests were performed before and after the eight-week training program prepared for the study was applied. It was tested whether the study results were significant at a 0.05 - 0.01 significance level. It was determined from the pretest and posttest parameters of the volunteers participating in the study that there was a statistically significant difference between the right hand grip strength, left hand grip strength, vertical jump, standing jump with both legs, sit-up, push-up and pull-up test values (p0.05). In conclusion, it was determined that the eight-week Core training performed in addition to the standard football training programs had a positive effect on the vertical jump, standing jump with both legs, right and left hand grip strength, pull-up, push-up, and sit-up test values of high-school age male football players.