Safkan İngiliz ve Arap yarış atlarında metakarpal eksoztozların (Süro- Sorşin) sağaltımında termokoter ve kriyokoter uygulamalarının karşılaştırılması
Comparison of thermocautery and cryocautery applications in the treatment of metacarpal exostosis (Splint exostosis – Soreshin) of Thoroughbred and Arabian race horses
- Tez No: 617628
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUSRET APAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: kriyokoter, metakarpal eksostoz, termokoter, Horse, cryocautery, metacarpal exostosis, thermocautery
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmanın amacı; metakarpal eksoztoz olan süro ve sorşinin sağaltımında termokoter ve kriyokoter uygulamalarının karşılaştırılarak değerlendirilmesi ve atın en kısa sürede tekrar sağlığına kavuşarak yarış hayatına devam edebilmesinin sağlanmasıdır. Eksoztoz; yarış atlarının önemli bir ortopedik hastalığı olup atın yarış hayatını direk etkiler. Yarış atlarında eksoztozlar en çok metakarpus bölgesinde oluşur. Bu bölgede oluşan eksoztozlar süro ve sorşin olarak adlandırılır. Bu eksoztozların sağaltımları bir an önce yapılmalı ve atın ortopedik olarak normale dönmesi ve yarış hayatının devam etmesi sağlanmalıdır. Araştırmamızın materyalini; Türkiye Jokey Kulübü (TJK) İstanbul Veliefendi Hipodromu At Hastanesin de metakarpal eksoztoz tanısı konulan ve sağaltımları yapılan 2-9 yaşlı safkan İngiliz ve Arap 60 adet at oluşturdu. Grup I deki (30 olgu) olgulara termokoter sonrası vezikatuvar, Grup II deki (30 olgu) olgulara ise kriyokoter uygulandı. Yapılan istatistiksel değerlendirme de; iyileşme oranları bakımından termokoter ve kriyokoter uygulamaları arasındaki fark istatiksel olarak önemli bulunmadı (P>0,05). Termokoter uygulanan grup ta 26 olgu iyileşirken, 4 olgu tekrar sağaltıma alındı. Kriyokoter tekniği uygulanarak iyileştirildi. Kriyokoter uygulanan grup ta 29 olgu iyileşirken, 1 olgu iyileşmedi. Bu atın yarış hayatına son verildi. Safkan İngiliz ve Arap yarış atlarının metakarpal eksoztoz sağaltımlarında termokoter ve kriyokoter tekniklerinin başarılı olduğunu, ancak termokoter uygulamasının başarısız olduğu olgularda kriyokoter tekniğinin denenmesi gerektiği sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare thermocautery and cryocautery applications in the treatment of splint bone exostosis and sore shin which are metacarpal exostoses, and to ensure the horse to regain his health as soon as possible and return racing life. Exostoses are important orthopedic diseases of racehorses and are directly affects the racing life of the horse. Exostoses occur most frequently in metacarpus in racehorses. Exostoses formed in this region are called as splint bone exostosis and sore shin. The treatment of these exostoses should be done as soon as possible and the horse should return to normal orthopedic condition and the racing life should continue. The material of our research consists of 60 2 to 9 years old Thoroughbred and Arabian race horses which were diagnosed with metacarpal exostoses and treated at the Equine Hospital of the Istanbul Veliefendi Race Course of the Jockey Club of Turkey. Group I (30 cases) underwent post-thermocautery vesicant treatment, and Group II (30 cases) underwent cryocautery. In statistical evaluation; on account of healing process, the difference between thermocautery and cryocautery applications were not statistically significant (P> 0.05). Twenty-six patientsrecovered and four were re-treated in the thermocautery group. Treatment was improved by applying cryocautery technique. In the cryocautery group, twenty-nine patients recovered and one patient did not. This horse's racing life was ended. Thermocautery and cryocautery techniques were successful in the treatment of Thoroughbred and Arabian race horse's metacarpal exostosis, but it was concluded that he cryocautery technique should be tried in cases where thermocautery application failed.