Grafen oksit/ZnO nanoçubuk hibrit materyalinin deksketoprofen ve ibuprofen tayininde kullanılması
Use of grafen oxide/ZnO nano-bar hybrid material for detecting dexcopoprophen and ibuprophen
- Tez No: 617636
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM NARİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: deksketoprofen trometamol, İbuprofen, katı faz ekstrasiyon, PLC-UV-DAD, Dexketoprofen Trometamol, İbuprofen, extraction method, HPLC-UV-DAD
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu tez calışmasında, nonsterodial ilaçlardan profen türevi olan deksketoprofen trometamol ve ibuprofen'in katı faz ekstraksiyon yöntemi ile ayırma saflaştırma ve zenginleştirme çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen katı faz ekstraksiyon yönteminde geri kazanmalara etkisi olan model çözelti ortamından pH, adsorban miktarı, elüent türü, elüent hacmi ve örnek hacmi gibi analitik parametrelerin etkisi incelenerek yöntemin optimum koşulları belirlenmiştir. Katı faz ekstraksiyon yöntemi sonrası ibuprofen ve deksketoprofen trometamolün miktar tayinleri daha önce geliştirilen yöntem ile DAD dedektörlü HPLC de yapılmıştır (Aydın, 2017). Katı faz ekstraksiyon yöntemi kullanılarak aynı anda matriks ortamından hem ibuprofen hem de dexketoprofeni eş zamanlı ekstrakte edebilmekteyiz. İbuprofen ve Deksketoprofen trometamol için tayin sınırı (LOD) ve gözlenebilme sınırı (LOQ) değerleri sırasıyla ibuprofen için 98,7 ng mL−1 , 325,7 ng mL−1 ; deksketoprofen trometamol için 273,1 ng mL−1 , 901,2 ng mL−1 olarak belirlenmiştir. Ayrıca geçerli yöntem kullanılarak ekleme geri kazanma çalışmaları bir şurup ve bir tablet örneğine uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
İn this thesis dexketoprofen and ibuprofen, which are derivatives of nonsterodial drugs are separated, purified and enriched by solid phase extraction method. The effect of analytical parameters such as pH, amount of adsorbent, type of eluent, volüme of eluent and sample volume's impact on recovery in the solid phase micro extraction method is researched and the optimum conditions of the method were determined. (Aydın, 2017) After the solid phase extraction method, the amount of ibuprofen and dexketoprofen were determined by GPLC with DAD detector. We can simultaneously extract both ibuprofen and dexketoprofen from the matrix medium using micro extraction method with the method developed previously. The LOD and LOQ values for ibuprofen and dexketoprofen trometamol were 98.7 ng mL − 1, 325.7 ng mL − 1 for ibuprofen, respectively; For dexketoprofen trometamol, 273.1 ng mL − 1 was determined as 901.2 ng mL -1 et 1. It was also applied to a syrup and a tablet sample using the current method.