Gebelerde olumlu sağlık davranışları ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between positive health behaviors and quality of life in pregnant women
- Tez No: 617641
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVRİM BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, yaşam kalitesi, sağlık uygulamaları, hemşirelik, Pregnancy, quality of life, health practices, nursing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma gebelerde olumlu sağlık davranışları ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya Kars Harakani Devlet Hastanesi gebe polikliniğine kontrole gelen ve dahil edilme kriterlerini sağlayan 170 gebe dâhil edilmiş, 148 gebenin verisi değerlendirilmiştir. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanmış olan Birey Tanıtım Formu, Gebelikte Sağlık Uygulamaları Ölçeği (HPQ-II) ve WHOQOL-BREF (TR)Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veriler tanımlayıcı istatistikler, Ki-kare analizi, Pearson Momentler Çarpımı korelasyon analizi, t Testi, Tek Yönlü Varyans analizi (ANOVA), Dunnet T3 Post Hoc testi, LSD Post Hoc testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmaya alınan gebelerin, %41.9'unun 26-30 yaşında ve yaş ortalamasının 27.27±5.83 (min:18, max:45) olduğu, %72.3'ünün gebelik süresince sağlık problemi yaşadığı, %98.6'sı sağlık kuruluşuna gebelik kontrolüne başvurduğu görülmektedir. Gebelikte Sağlık Uygulamaları Toplam puanları ile Genel Sağlık Alanı, Psikolojik Sağlık Alanı, Sosyal İlişkiler Alanı ve Çevre Alanı puanları arasındaki korelasyon değerlerinin tümü pozitif yönde anlamlı iken Fiziksel Sağlık Alanı arasındaki korelasyon değeri istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted descriptively and cross-sectionally to investigate the relationship between positive health behaviors and quality of life in pregnant women. 170 pregnant women who came to Kars Harakani State Hospital pregnant outpatient clinic and fulfilled the criteria for inclusion were included in the study and the data for/of 148 pregnant women were evaluated. Data were collected using the Individual Identification Form prepared by the researcher, Health Practices in Pregnancy Scale (HPQ-II) and WHOQOL-BREF (TR) Quality of Life Scale. Data were analyzed using descriptive statistics, chi-square analysis, Pearson Product Moment Correlation Analysis, t Test, One Way ANOVA, Dunnet T3 Post Hoc Test, LSD Post Hoc Test, Mann Whitney U Test, Kruskal Wallis H Test. It was observed that 41.9% of the pregnants included in the study were 26-30 year-old and the mean age was 27.27 ± 5.83 (min: 18, max: 45), 72.3% had health problems during pregnancy and 98.6% applied to the health institution for pregnancy control. While the correlation values between the total scores of Health Practices in Pregnancy and General Health Area, Psychological Health Area, Social Relations Area and Environment Area were all positively significant, the correlation value between Physical Health Area was found to be statistically insignificant, the correlation value between Physical Health Area was found to be statistically insignificant.