Kamu hastanelerinde çalışan hemşirelerin eleştirel düşünme düzeylerinin belirlenmesi
Determination of critical thinking levels of nurses working in public hospitals
  1. Tez No: 617642
  2. Yazar: EYLÜL URHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU KADER HARMANCI SEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Eleştirel düşünme, Hemşire, Kamu hastanesi, Geçerlik, Güvenirlik, Critical thinking, Nursing, Public hospital, Validity, Reliability
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tez çalışması, kamu hastanelerinde çalışan hemşirelerin eleştirel düşünme düzeylerini belirlemek ve bu süreçte kullanılacak Hemşireler İçin Klinik Uygulamada Eleştirel Düşünme Ölçeği'nin geçerlik güvenirliğini Türkçe'de test etmek amaçlarıyla gerçekleştirilmiş, tanımlayıcı ve metodolojik bir araştırmadır. Çalışmanın ilk aşamasında, geçerlik ve güvenirliği göstermek için tek bir kurumda çalışmakta olan hemşirelere ulaşılması amaçlanmış ve bu kapsamda 273 hemşire çalışmaya dâhil edilmiştir. Ölçeğin değerlendirilmesinde kapsam geçerliği, yapı geçerliği, madde analizi, Kaiser Meyer Olkin–Bartlett testleri, doğrulayıcı faktör analizi ve Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı kullanılmıştır. İkinci aşamada dört farklı kamu hastanesinde daha anketler uygulanarak toplamda beş hastaneden çalışan 559 hemşireye ulaşılarak çalışma tamamlanmıştır. Bu aşamada elde edilen verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Ölçeğin kapsam geçerlik indeksi 0,967 olarak bulunmuştur. Ölçeğin madde toplam puan korelasyon değerlerinin r=0,374 ile 0,688 arasında değiştiği saptanmıştır. Cronbach Alfa iç tutarlılık katsayısı 0,978 olarak bulunmuştur. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda dört faktörlü yapı belirlenmiştir. Toplam beş hastanede çalışan hemşirelerin eleştirel düşünme düzeyleri 358,73 ± 38,06 olarak bulunmuştur. Araştırmanın ilk aşamasının sonucunda Hemşireler İçin Eleştirel Düşünme Ölçeği'nin geçerli ve güvenilir olduğu belirlenmiş, ikinci aşamasında, kamu hastanelerinde çalışan hemşirelerin eleştirel düşünme düzeylerinin ortalamanın üzerinde olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma kapsamında geçerlik güvenirliği gösterilen Hemşireler İçin Eleştirel Düşünme Ölçeği'nin farklı çalışmalarda da kullanılması, kamu hastanelerinde çalışan hemşirelerin eleştirel düşünme düzeylerinin iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapılması ve son olarak özel sektörde ve hemşirelik öğrencilerinde de eleştirel düşünme düzeyini belirlemeye yönelik çalışmaların yürütülmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF CRITICAL THINKING LEVELS OF NURSES WORKING IN PUBLIC HOSPITALS This is a descriptive and methodological study conducted to investigate the critical thinking levels of nurses working in public hospitals and to examine the validity and reliability of the Turkish version of Nursing Critical Thinking in Practice Questionnaire which is used in this process. In the first phase, it was aimed to reach the nurses who are working in a public hospital for examining validity and reliability and 273 nurses were included to the study. Content validity, construct validity, item analysis, Kaiser Mayer Olkin-Bartlett tests, confirmatory and exploratory factor analysis and Cronbach Alpha reliability coefficient were used in the evaluation of the scale. In the second phase, nurses who are working in four more hospitals were included to the sample and totally 559 nurses from five public hospitals participated in the study. The content validity index of the scale was 0.967. The item score correlation coefficients of the scale ranged from r=0.374 to 0.688. Cronbach Alpha reliability coefficient was found to be 0.978. confirmatory factor analysis confirmed four factored structure. Critical thinking levels of the nurses were 358.73 ± 38.06 points in five hospitals. It was determined that the Nursing Critical Thinking in Practice Questionnaire was valid and reliable in Turkish in the first phase and in the second phase it was determined that nurses who are working in public hospitals has critical thinking level above average. It is recommended to use the Nursing Critical Thinking in Practice Questionnaire, that has been shown to be valid and reliable in different studies, to carry out studies to improve the critical thinking levels of nurses working in public hospitals, and finally to conduct studies to determine the level of critical thinking in private sector and nursing students.