Öfke yönetimi ile tükenmişlik ilişkisi: Bir alan araştırması
The relationship between anger management and burnout: A fieldresearch
  1. Tez No: 617647
  2. Yazar: DERVİŞ PUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN GAMZE BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, Öfke, Öfke Yönetimi, Burnout, Anger, Anger Management
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Tükenmişliğe maruz kalan birey, hem fiziksel hem de duygusal anlamda kendisini yorgun ve yıpranmış hissedecektir. Buna bağlı olarak işine veya sorumluluklarına tam anlamıyla konsantre olamayacak, farklı gereksiz işlerle uğraşacak, müşteriler ve çalışma arkadaşlarıyla iletişim kurmaktan kaçınacaktır. Tüm bu etkilerin yanı sıra sosyal ve çalışma ortamında huzursuzluk, öfke patlamaları, işte yalnızlık gibi farklı psikolojik durumlar ortaya çıkaracaktır. Bunlara ek olarak iş yaşamında monotonluk ve sürekli olarak sıkılma gibi sebeplerden kaynaklı kumar, oyun veya başka bir deyişle oyalanacak farklı yöntemler ve sadakatsizlik gibi davranışlar sergileyecektir. Kötü veya olumsuz sonuçlar doğuran önemli bir kavram olan tükenmişliğin, bireyin öfke yönetimi ile ilişkisi ve en önemlisi nasıl bir etki bıraktığı bu çalışmanın temel amacı olmuştur. Çalışmanın temel amacına ek olarak bireylerin demografik özelliklerinin tükenmişlik ve öfke yönetimi üzerindeki ilişkisi de incelenmiştir. Çalışmada anketler, 2019 yılında Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan Adıyaman ilindeki kamu ve özel sektör çalışanlarına yaptırılmış, 510 kişiye dağıtılmış, bunlardan eksik ve boş bırakılanlar çalışma kapsamından çıkarıldığında toplam 492 adet anket verisi data analizi için kabul edilmiştir. Çalışma sonucunda; cinsiyet, medeni durum ve yaşın tükenmişlikle anlamlı bir farklılık gösterdiği, fakat eğitim durumu ve çalışma süresinin anlamlı bir farklılık göstermediği görülmüştür. Ayrıca bu demografik özelliklerin tümü öfke yönetimi ile anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Çalışmanın temel amacına ilişkin yapılan analizler sonucunda ise; tükenmişliğin sürekli öfke, öfke içte ve öfke dışta boyutlarıyla negatif yönlü, öfke kontrol boyutuyla da pozitif yönlü düşük düzeyde bir ilişkiye sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The individual exposed to burnout will feel tired and worn both physically and emotionally. Accordingly, it will not be able to fully concentrate on its job or responsibilities, it will deal with different unnecessary jobs, and will avoid communicating with customers and colleagues. In addition to all these effects, different psychological situations such as restlessness, bursts of anger, loneliness at work will emerge in the social and working environment. In addition to these, it will display behaviors such as gambling, gaming or in other words, different methods to be distracted due to reasons such as monotony and constant boredom in business life, and unfaithfulness. In this study; The main purpose of this study was the relationship between burnout, which is an important concept with bad or negative consequences, and the effect of the individual with anger management, and most importantly, what effect it had. In addition to the main purpose of the study, the relationship of individuals' demographic characteristics on burnout and anger management was also examined. In the study, the questionnaires were made to public and private sector employees in Adıyaman province in the Southeastern Anatolia region in 2019, distributed to 510 people, and a total of 492 questionnaire data were accepted for data analysis when they were excluded from the study. In the results of working; It was observed that gender, marital status and age showed a significant difference with burnout, but educational status and working time did not differ significantly. Also, all of these demographic features did not differ significantly with anger management. As a result of the analysis on the main purpose of the study; burnout has been found to have a low level relationship with the anger, anger inside and anger outside dimensions, and a positive level with the anger control dimension.