Türk Vergi Yargısı ve Vergi Usul Kanunu yönünden kesilen cezalara ilişkin yargı kararlarının incelenmesi
Investigation of the judicial decisions related to punished penalties in terms of Turkish Tax Jurisdiction and Tax Procedure Law
- Tez No: 617649
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİT FİKİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi İncelemesi, Danıştay, Vergi Kayıp ve Kaçağı, Tax, Tax Examination, Council of State, Tax Loss and Fraud
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Vergi ödemek, yerine getirilmesi zorunlu olan bir vatandaşlık görevidir. Dolayısıyla kimsenin vergi ödememe ya da eksik ödeme konusunda bir tercihi olamaz. Buna rağmen yükümlülerin önemli bir bölümünün vergilerini zamanında ya da eksiksiz ödemede çok da istekli olmadıkları, sahte belge düzenleme veya kullanma gibi yollara başvurarak vergi kaçırmaya çalıştıkları görülmektedir. Vergi idaresi ise yapmış olduğu vergi denetimleri ile vergi kayıp ve kaçağını önlemeye çalışmakta, bu konuda vergi müfettişleri aracılıyla vergi incelemeleri yapmaktadır. Yapılan incelemeler sonucunda ise vergi kayıp ve kaçağına sebep olanlar hakkında kanunlarda yer alan cezai yaptırımlar uygulamaktadır. Bu tezimizde ise vergi idaresi tarafından kesilen cezalara ilişkin olarak Danıştay tarafından verilen kararlarda belirtilen hususlar çerçevesinde vergi incelemelerinde dikkate alınması gereken hususlara değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Paying taxes is a compulsory citizenship duty. Thus, no one has any preference about not paying taxes or partial payment. But, it is a known situation that a significant proportion of taxpayers are reluctant to follow through on tax duties. İt is seen that some taxpayers tries to evade tax by forging a document or using a forged document. On the other hand, the tax administration tries to prevent tax losses and evasion with its tax audits and conducts tax examinations through tax inspectors. As a result of the examinations carried out, it imposes penal sanctions in the laws on those who cause tax losses and evasion. In this thesis, the issues that should be taken into consideration in tax examinations are mentioned within the framework of the issues specified in the decisions of the Council of State regarding the penalties imposed by the tax administration.