Hemodiyaliz ve üremik toksinlerin, aktivite ve kütle yöntemleri ile ölçülen miyeloperoksidaz düzeylerine etkisi
Effects of hemodialysis and uremic toxines on myeloperoxidase levels measured by activity and mass methods
- Tez No: 617677
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA KADER KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Enflamasyon, Hemodiyaliz, Miyeloperoksidaz, Nötrofil aktivasyonu, Oksidatif Stres, Inflammation, Hemodialysis, Myeloperoxidase, Neutrophil Activation, Oxidative Stress
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Kronik böbrek yetmezliğinde varlığı gösterilen kronik enflamasyonun oksidatif strese yol açtığı ve bu durumun hemodiyaliz (HD) hastalarında kardiyovasküler hastalık riskini artırdığı bilinmektedir. Miyeloperoksidaz (MPO), enflamasyon ve oksidatif stresin gösterilmesinde sıklıkla kullanılan bir belirteç olmakla birlikte; literatürde HD'nin, MPO üzerine etkilerinin gösterildiği çalışmalarda ortak bir görüş ortaya konulamaması, MPO ölçüm yöntemlerindeki farklılıklara bağlanmaktadır. HD tedavisi alan son dönem böbrek yetmezliği olan hastalarda nötrofil aktivasyonunun belirlenmesinde, MPO aktivite ve protein kütle ölçüm yöntemlerinden hangisinin daha doğru bir değerlendirme olacağını araştırmak amacıyla yapılan bu çalışmada, düzenli HD tedavisi alan 17 hasta ve 10 sağlıklı gönüllü çalışmaya dahil edildi. Sağlıklı gönüllülerden tek seferde; hastalardan ardışık iki HD seansı öncesi ve sonrasında alınan kan numunelerinde, CBC, CRP ve MPO enzim düzeyleri, hem aktivite hem de protein cinsinden ölçüldü. Ayrıca nötrofil elastaz (NE) ve ileri oksidasyon protein ürünleri (AOPP) düzeyleri de tayin edildi. Bu çalışmada sağlıklı gönüllülere göre HD hastalarında CRP'nin yanı sıra, yüksek nötrofil/lenfosit oranı, enflamasyon lehine yorumlandı. MPO aktivitesinin ve kütlesinin de hasta grubunda daha yüksek olduğu; ardışık diyaliz seanslarının MPO aktivitesini daha da artırdığı ancak protein kütlesi üzerine etkisi olmadığı belirlendi. Ayrıca, hastalarda yüksek bulunan NE ve AOPP düzeyleri, ardışık diyaliz seanslarıyla daha da yükseldi. Sonuç olarak, HD hastalarında artan NE ve AOPP düzeyleri ile gösterilen nötrofil aktivasyonu sonucu ortaya çıkan oksidatif stresten primer olarak MPO'nun sorumlu olduğu ve bu durumun MPO aktivite ölçümü ile daha doğru bir şekilde yansıtılabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
It is known that chronic inflammation, the presence of which is shown in chronic kidney failure, causes oxidative stress and this increases the risk of cardiovascular disease in hemodialysis (HD) patients. Although Myeloperoxidase (MPO) is a frequently used as a marker in demonstrating of inflammation and oxidative stress, in the literature, studies showing the effects of HD on MPO could not reveal a common view. This is thought to be due to the difference in MPO measurement methods. In this study, which was carried out to determine which of the MPO activity and protein mass measurement methods would be a more accurate assessment in determining the neutrophil activation in patients with end-stage renal failure, 17 patients who received regular HD treatment and 10 healthy volunteers were included. In the blood samples taken from healthy volunteers at once and from patients before and after two consecutive HD sessions, CBC, CRP and MPO enzyme levels, in terms of both activity and protein, were measured. Neutrophil elastase (NE) and advanced oxidation protein products (AOPP) levels were also determined. In this study, besides CRP in HD patients, high neutrophil/lymphocyte ratio was interpreted in favor of inflammation compared to healthy volunteers. MPO activity and mass were also higher in the patient group; consecutive dialysis sessions further increased MPO activity but had no effect on protein mass. In addition, NE and AOPP levels, which were found to be higher in patients, increased even more with consecutive dialysis sessions. In conclusion, it can be said that MPO is primarily responsible for the oxidative stress caused by the neutrophil activation shown by increased NE and AOPP levels in HD patients and this situation can be reflected more accurately with MPO activity measurement.