Firdevsî-i Rûmî'nin Süleymân-nâme-i Kebîr'i: 41. cilt (inceleme-metin)
41th section of Suleyman-nâme-i Kebir of Firdevsî-i Rûmi (examiniation- text)
- Tez No: 617681
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİYE ORAK KÜLCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Firdevsî-i Rûmî, Süleymân-nâme, Hz. Süleymân, Firdevsî-i Rûmî, Suleyman-nâme, Hz. Suleyman
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Klâsik Türk edebiyatının en üretken isimlerinden biri olan Firdevsî-i Rûmî birçok eser kaleme almıştır. Eserlerinden biri olan Süleymân-nâme veya diğer adıyla Süleymân-nâme-i Kebîr isimli eseri yazarın şüphesiz en tanınmış ve en önemli eseridir. Manzum-mensur karışık olarak yazılan bu eser 81 ciltlik büyük bir külliyata sahiptir. Süleyman-nâme'de Hz. Süleymân'ın menkıbevi hayatı anlatılmakla birlikte tarih, tasavvuf, edebiyat, felsefe, astronomi, tıp gibi pek çok alan ile ilgili ansiklopedik bilgilere de yer verilmiştir. Bu tez, Süleymân-nâme'nin 41. cildini konu almaktadır. Manisa Yazma Eser Kütüphanesi, Akhisar Zeynelzade Koleksiyonu, 45 Ak Ze 226 arşiv numarasıyla kayıtlı nüsha kullanılmıştır. Tezin Birinci Bölümü'nde Firdevsî'nin hayatı ve eserleri, İkinci Bölümü'de incelenen metnin şekil, kurgu, dil ve üslûp özellikleri ele alınmıştır. Üçüncü Bölüm eserin tenkitli metnine ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
Firdevsî-i Rûmî, one of the most productive names of classical Turkish literature, has written many works. Suleyman-nâme, or Suleyman-nâme-i Kebîr, which is one of his works, is undoubtedly the most famous and important work of the author. Hz. In addition to the history of Suleiman, the history of mysticism, literature, philosophy, astronomy and medicine are also given. Written as a prose in verse, this work has a large corpus of 81 volumes. In this study, the 41st volume of Süleyman-nâme is tried to be examined. In the study, Manisa Manuscript Library, Akhisar Zeynelzade Collection, 45 Ak Ze 226 and the registered copy were used. The study consists of three parts. In the first part, the life and works of Firdevsî, in the second part, the form, fiction, language and style features of the text examined, in the third part, the criticized text of the work is tried to be put forward.