Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde doğan bebeklerde düşük doğum ağırlığı ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi
Determination of low birth weight and related factors in babies born in Kırşehi̇r Ahi̇ Evran University Education and Research Hospital
- Tez No: 617682
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARDA BORLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Düşük doğum ağırlığı, maternal risk faktörleri, etiyoloji, LBW, maternal risk factors, etiology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Düşük doğum ağırlığı kardiyovasküler hastalıklar, metabolik hastalıklar, zeka geriliklerine neden olabilen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu araştırmanın amacı bir Üniversite Hastanesinde düşük doğum ağırlıklı bebek oranını ve ilişkili faktörleri ortaya çıkarmaktır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı nitelikte olan bu çalışmanın verileri 6 ayda kadınlara yüzyüze anket uygulayarak toplanmıştır. Araştırmanın örneklemi, evrende bilinmeyen örneklem hesabı ile yapılmış ve minimum örneklem 707 hesaplanmıştır. Verilerin analizinde Ki-kare, Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis Testleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma kapsamında 726 bebek değerlendirilmiştir. Bebeklerin ortalama doğum kilosu 3221.65±506.65 gram, düşük doğum ağırlıklı bebek oranı %7.7'dir. Gebeliğinde; hipertansif olan, yetersiz kilo alan, psikolojik veya fiziksel travmaya maruz kalan, ağır işte çalışan, çoğul gebelik ve düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma öyküsü olan, gebeliği planlısız olan ve ilköğretim düzeyinde eğitime sahip olan kadınların düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma oranı daha yüksek bulunmuştur. Kız bebeklerin, gebelik öncesinde ve gebeliğinde sigara içen ve gebeliğinde ev veya iş yerinde sigara dumanına maruz kalan kadınların bebeklerinin doğum ağırlığı ortalamaları diğerlerinden düşüktür. Kadınların gebeliğinde çay-kahve tüketmesi hem düşük doğum ağırlığını hemde bebeğin doğum kilosunu etkilemediği bulunmuştur. Sonuç ve Öneri: Düşük doğum ağırlıklı bebek oranı %7.7 bulunmuştur. Kadınlara ve çevresindekilere beslenme, gebelikte sigara kullanımının fetus üzerine zararlı etkileri üzerine eğitimler verilmelidir. Gebelik sırasında kadınların tansiyon takibinin düzenli yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Low birth weight is an important public health problem that can cause cardiovascular diseases, metabolic diseases and mental retardation. The aim of this study was to determine the rate of low birth weight babies and related factors in a University Hospital. Material and Method: The data of this descriptive study was collected by applying face to face questionnaires to women in 6 months. The sample of the study was made with unknown sample in the universe and minimum sample was calculated as 707. Chi-square, Mann-Whitney U and Kruskal Wallis tests were used to analyze the data. Findings: 726 infants were evaluated in this study. The mean birth weight of the infants was 3221.65 ± 506.65 grams and the rate of low birth weight infants was 7.7%. The rate of having low birth weighted baby was higher among women who were hypertensive, underweight, exposed to psychological or physical trauma, had heavy work during pregnancy, had multiple, unplanned pregnancy had education at primary level. The mean birth weight of babies who were female, and whose mother smoked before and during pregnancy, exposed to cigarette smoke at home or at work were lower than the others. It was found that women consumed tea and coffee during pregnancy did not affect the birth weight of the baby. Result and Suggestion: The rate of low birth weight infants was 7.7%. Training should be given to women and their relatives about nutrition and harmful effects of smoking during pregnancy on the fetus. Regular monitoring of blood pressure during pregnancy is recommended.