Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezindeki köpeklerde görülen kulak hastalıklarının insidansının belirlenmesi
Determination of the incidence of ear diseases in dogs in Diyarbakır Big City Municipality Animal Care and Rehabilitation Center
- Tez No: 617685
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANİFİ EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: köpek, kulak, otitis, Dog, ear, otitis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin hayvan bakım ve rehabilitasyon merkezinde yaşayan köpeklerde kulak hastalıkların insidansını belirlemek amacıyla yapılan bu çalışmada farklı ırk, yaş ve cinsiyetteki 250 hayvan değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamındaki bütün hayvanlara otoskopik muayene yapılmış ve gerekli görüldüğü durumlarda sedasyon altında ve radyografik ve mikrobiyolojik muayeneleri yapılmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda ülkemize has ırk olan kangal ve melezi köpeklerinde kulak hastalıklarına duyarlı oldukları görülmüştür. Bununla birlikte barınak şartlarında toplu halde yaşamaya maruz kalan hayvanlarda kulak hastalıkları insidansının yüksek olduğu, aynı hayvanda farklı kulaklarda farklı hastalıklarının şekillenebildiği görüldü. Bu durumun artış göstermesinde hayvanların bir birlerilerini travmatize etmeleri ve kulak küpesi takılması esnasında oluşan travmaların kulağa zarar vermesi, yetersiz hijyen ve barınak şartları, paraziter etkenler, iklim ve coğrafi farklıklarında pay sahibi olduğu tespit edildi. Yapılan mikrobiyolojik değerlendirme sonucunda barınaklarda yetersiz temizlik ve hijyen içerisinde yaşayan hayvanların dışkıları ile teması ve bu temas sonucunda farklı bakterileri türlerinin kulak enfeksiyonuna yol açabileceği görüldü. Ortaya çıkan sonuçlar dikkate alındığında; barınak şartlarının iyileştirilerek hayvanların bakım ve beslenmelerine daha özen gösterilmesi, periyodik olarak kulak hastalıkları yönünden taramalardan geçirilmesi ve paraziter ilaç uygulamalarının zamanında yapılması, kimliklendirme işleminin kulak küpesi yönteminden farklı yöntemler ile yapılması, bakteriyel kulak hastalıklarının tedavisinden önce mikrobiyolojik muayenenin yapılarak etken izolasyonuna bağlı olarak tedavi yöntemlerinin uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the incidence of ear diseases in dogs living in the animal care and rehabilitation center of Diyarbakir Metropolitan Municipality. There were 250 dogs (different races, ages and genders) were used as material. Otoscopic examination was performed to all animals. At the same time radiographic and microbiological examinations were performed where deemed necessary. As a result of the evaluations, it was observed that Turkish Shepherd dogs and their hybrids were sensitive to ear diseases. In addition, the incidence of ear diseases in dogs were higher which living under shelter conditions, and different ear diseases in different ears detected in same animal. It was determined that animals traumatized each others, to wear ear tag, insufficient hygiene and shelter conditions, parasitic factors, climate and geographical differences could be effective on ear diseases. Considering the results, to better the shalter conditions and to care the feeding of animals, to examine of ears periodically and to perform of the parasitic drugs in timely, to do identification process with different methods from the ear tag, to do microbiological examination before treatment of ear diseases is recommended.