Türkiye'de elektronik belediyecilik (E-belediyecilik) uygulamaları: Büyükşehir, il ve ilçe belediyeleri üzerine bir inceleme
Electronic municipalty (E-municipalty) applications in Türkiye: A stduy on metropolitan, provincial and district municipalities
  1. Tez No: 918996
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM ÖZBEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EZGİ SEÇKİNER BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: E-belediye, yapay zekâ, açık veri, belediyeler, E-municipality, artificial intelligence, open data, municipalities
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de bulunan bazı büyükşehir, il ve ilçe belediyesinin e-belediyecilik uygulamaları belge analizi yöntemiyle incelenmiştir. Dijitalleşmenin kamu hizmetlerine entegrasyonu ve e-devlet kavramının yaygınlaşmasıyla birlikte, belediyelerin elektronik hizmet sağlama kapasitesi önemli bir inceleme konusu haline gelmiştir. Bu tez çalışmasının temel amacı Türkiye'de yerel yönetimlerin e-belediyecilik uygulamalarını büyükşehir, il ve ilçe düzeyi belediyeleri üzerinden ortaya koymak ve elektronik belediyeciliğin mevcut durumu hakkında bir analiz sunarak temel problemleri tespit etmek ve iyileştirilmesi gereken yönler üzerine öneriler geliştirmektir. Çalışma kapsamında her coğrafi bölgeden seçilen büyükşehir (İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Diyarbakır, Samsun, Van) il (Adıyaman, Edirne, Ardahan, Kütahya, Kırşehir, Sinop, Isparta) ve ilçe (Beşiktaş -İstanbul, Konak -İzmir, Çankaya -Ankara, Bağlar -Diyarbakır, İlkadım -Samsun, Muratpaşa -Antalya, İpekyol Belediyesi -Van) belediyelerin web siteleri ve e-belediye portalları üzerinden sunulan hizmetler analiz edilmiştir. İnceleme kriterleri arasında hizmetlerin dijital erişilebilirliği, şeffaflık ve etkileşim düzeyi gibi unsurlar yer almıştır. Belediyelerin sundukları dijital hizmetlerin karşılaştırılmasıyla, e-belediyecilik uygulamalarının hangi alanlarda başarılı olduğu ve hangi alanlarda geliştirilmesi gerektiği tespit edilmiştir. Sonuçlar, büyükşehir belediyelerinin dijital hizmet sunumunda daha kapsamlı ve çeşitli hizmetler sunduğunu, il ve ilçe belediyelerinin ise sınırlı bir hizmet yelpazesine sahip olduğunu ortaya koymuştur. Belediyelerin dijitalleşme düzeylerinin ve ulaşıma verdikleri önceliğin farklılık gösterdiği bu çalışmada ortaya çıkmıştır. Ayrıca, online ödeme sistemleri ve açık veri gibi hizmetlerde büyükşehir belediyelerinin diğer belediyelere kıyasla daha ileri düzeyde olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgular, Türkiye'deki yerel yönetimlerin dijitalleşme süreçlerinin daha eşit bir dağılım göstermesi ve e-belediyecilik hizmetlerinin geliştirilmesi için çeşitli öneriler sunmaktadır. Bu çalışma, yerel yönetimlerin dijital hizmet sunum kapasitelerini artırmak için bir yol haritası sunmayı ve Türkiye'deki e-belediyecilik uygulamalarının gelişimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, e-municipality applications of some metropolitan, provincial and district municipalities in Türkiye were examined by document analysis method. With the integration of digitalization into public services and the widespread use of the concept of e-government, the capacity of municipalities to provide electronic services has become an important subject of study. The main purpose of this thesis is to reveal the e-municipality applications of local governments in Türkiye through metropolitan, provincial and district municipalities and to present an analysis of the current status of electronic municipality, to identify the main problems and to develop suggestions on the aspects that need to be improved. Within the scope of the study, the services provided through the websites and e-municipality portals of selected metropolitan (Istanbul, Ankara, Izmir, Antalya, Diyarbakir, Samsun, Van), provincial (Adiyaman, Edirne, Ardahan, Kutahya, Kirsehir, Sinop, Isparta) and district (Besiktas -Istanbul, Konak -Izmir, Cankaya -Ankara, Baglar -Diyarbakir, Ilkadim -Samsun, Muratpasa -Antalya, Ipekyol Municipality -Van) municipalities from each geographical region were analyzed. The criteria for the review included elements such as digital accessibility of services, transparency and interaction level. By comparing the digital services provided by the municipalities, it was determined in which areas e-municipality applications were successful and in which areas they needed to be developed. The results revealed that metropolitan municipalities provided more comprehensive and diverse services in digital service delivery, while provincial and district municipalities had a limited range of services. In addition, it was observed that metropolitan municipalities were more advanced than other municipalities in services such as online payment systems and open data. The findings obtained offer various suggestions for a more equal distribution of the digitalization processes of local governments in Türkiye and for the development of e-municipality services. This study aims to provide a roadmap to increase the digital service delivery capacities of local governments and to contribute to the development of e-municipality applications in Türkiye.