Büyükşehir yasasının olumlu ve olumsuz yönleri: Erzurum örneği
Positive and negative aspects of metropolitan law: Example of Erzurum
  1. Tez No: 617750
  2. Yazar: RECEP POLAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENGİZ ÖZGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Büyükşehir Yasası, 6360 Sayılı Kanun, Erzurum, Büyükşehir Belediyesi, Metropolitan Law, Law No. 6360, Erzurum, Metropolitan Municipality
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yerel Yönetimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada yeni büyükşehir yasası Erzurum ili bazında değerlendirilmiştir. Günümüzde belediyecilik, yerel yönetimler arasında giderek önem kazanmaktadır. Özellikle büyükşehir belediyeciliği, kentsel alanlardaki nüfus yoğunlukları, hızlı kentleşme, hizmet taleplerine cevap verememe gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkmıştır. İlk olarak 1984 yılında 3030 sayılı Büyükşehir Belediye Yasası ile Büyükşehir belediyeciliği somutlaşmıştır. 2012 yılında 6360 sayılı Büyükşehir Yasası ile Büyükşehir belediyeciliğinde yapısal ve işlevsel değişiklikler yapılmıştır. Yönetim, finansal ve hizmetler bakımından farklılıklar olduğu gözlenmektedir. Bu bağlamda Erzurum ili örneği yeni büyükşehir yasasına bağlı olarak teorik bakımdan ortaya konulmuştur. Uygulamada, Erzurum Büyükşehir Belediyesi personeli ve vatandaşlar ile yapılan görüşmelerden elde edilen veriler ile pratikle de desteklenmektedir. Çalışmanın uygulama kısmında, derinlemesine görüşme tekniği kullanılmıştır ve görüşme yoluyla elde edilen verilerde içerik ve betimsel analiz yapılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, 6360 sayılı yasa ile Erzurum Büyükşehir Belediyesinin gelirlerinde artış olduğu ve bu durumun Erzurum iline olumlu olarak yansıdığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the new metropolitan law was evaluated on the basis of Erzurum province. Today, municipalism is becoming more and more important among local governments. Especially metropolitan municipality has emerged due to reasons such as population density in urban areas, rapid urbanization and inability to respond to service requests. First of all, Metropolitan Municipality became concrete with the Metropolitan Municipality Law No. 3030 in 1984. In 2012, structural and functional changes were made in Metropolitan municipality with the Metropolitan Law No. 6360. There are differences in terms of management, financial and services. In this context, the example of Erzurum province is presented theoretically in accordance with the new metropolitan law. In practice, it is also supported by practice with data obtained from the interviews with Erzurum Metropolitan Municipality personnel and citizens. In the application part of the study, in-depth interview technique was used and content and descriptive analysis were made in the data obtained through the interview. According to the findings obtained from the study, it was understood that the income of Erzurum Metropolitan Municipality increased with the law numbered 6360 and this situation reflected positively to Erzurum province.