Kırâat imamlarının kırâatteki usulleri
The procedures of rural imams in rural
  1. Tez No: 617787
  2. Yazar: MUSTAFA KUŞÇU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMİL KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kırâat, Kırâat-i Seb'a, Kırâat-i Aşere, Usul, Şive, Lehçe, Kırâat, Kırâat-i Seb'a, Kırâat-i Aşere, Method, Accent, Dialect
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kur'ân-ı Kerîm Okuma ve Kırâat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Kırâat ilminin en temel hedeflerinden birisi de sahih kırâat vecihlerini şâz, zayıf hatta mevzu olanlarından ayıklayarak nesilden nesile doğru bir şekilde nakledilmesini sağlamaktır. Her dönemde kırâat ilmiyle meşgul olan âlimler olmuştur. Tâbiin ve Tebeu't-Tâbiin döneminde yaşayan kırâat imamları sayesinde, kırâatler; Allah tarafından Cebrail (a.s.) aracılığıyla Peygamber'e (s.a.v.) indirilen ve her ikisinin okuyuşuna uygun olarak tevâtüren bize kadar ulaşmıştır. Tevatür derecesine ulaşan bu kırâatlerin birçoğu dünyada ve ülkemizde ilim meclislerinde, müstakil bir ilim olarak okutulmaktadır. Müslümanlar tarafından okunan ise sadece bir kaçıdır. Kur'ân-ı Kerîm'in, hem teleffuzunun tahrif, tağyir ve hatadan korunması hem de ondan delil çıkartılması noktasında fukahâya delil olması itibariyle kırâat imamlarından her birinin kırâatini bilmek ve okuyuşlarını birbirinden ayırt etmek ve bu kırâatleri muhafaza etmek gereklidir. Kırâat imamlarının okuyuşu dikkate alındığında usul farklılıkları dikkat çekmektedir. Buda şive ve lehçe farklılıklarından dolayıdır. Biz bu çalışmamızda usul farklılıklarından bahsedeceğiz. Manaya etkisi olmayan veya az da olsa olan bu kelimeleri, okuyanlara nisbet ederek anlatmaya çalışacağız.
Özet (Çeviri)
One of the main objectives of the science of Qur'an is to ensure the correct transfer of the true Qur'anic aspects of the Qur'an from the dark, even the ones that are in question. There were scholars who were busy with the science of Quraat in every period. Tâbiin and Tebe'i Thanks to the Kırâat imams who lived during the period of Tâbiin, Kırâatler; Allah has been sent down to the Prophet (s.a.v.) By Jabrail (a.s.) and reached to us, who is devoted to the reading of both. Many of these worlds, which have reached the degree of teurature, are being teught in science assemblies in the world and in our country as science. Only a few are read by Muslims. As the Qur'an is a proof of fukahâya in TArms of both falsification, teffer and error protection of the pronunciation, as well as evidence of fukahâya, it is necessary to distinguish each one of the Qur'an imams and preserve their reading. Considering the reading of Kırâat imams, differences in the methods are noteworthy. This is due to differences in dialect and dialect. In this study, we will telk about procedural differences. We will try to explain these words, which have little or no effect on the meaning, in relation to the readers.