İstanbul ve Mısır tariklerinde kıraat usül konularının karşılaştırılması
Making comparision about method of issue between İstanbul and Egypt passage
- Tez No: 549965
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân-ı Kerîm, Kıraat, Tarîk, Fonetik, İhtilâf, Quran, Reading, Method, Phonetic, Difference
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kur'ân-ı Kerîm Okuma ve Kırâat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Kıraat tarihi ile alakalı telifâtın, Kıraat ilminin günümüze kadar gelmesinde yeri asla küçümsenemez. Kur'ân-ı Kerîm'in orijinal telaffuzunu ses kaymasına uğratmadan, çağlar öncesindeki fonetik hususiyetlerini nesillere bozulmadan aktarmak kıraat ilmi ile mümkün olmuştur. Kıraat öğretiminde benimsenen yöntem olarak bilinen tarîk, imamların öğrenerek aldıkları ve yine öğreterek naklettikleri usülleri, râvîleri veya tarîkleri yoluyla nakledilmiş ve nihayet tedvîn döneminde telif edilen kitaplarda kayıt altına alınmıştır. Herkes öğrendiğini rivâyet ettiğinden rivâyetler birbirinin benzeri olmamış ve rivâyet edenlere göre farklılık arzetmiştir. Bütün bu farklılıklar kıraatte bir tarîki yani bir yöntemi ve edâ usülünü beraberinde getirmiştir. Bu çalışmada; Kur'ân kelimelerinin daha çok lehçe ve fonetik farklılıkları ile alâkalı olan usül konularından, İstanbul ve Mısır tarîklerinde ihtilaf edilen hususlar ele alınmıştır. Farklılık arzeden kelimelerin kaynağı aynıdır. Ancak ilim erbâbının tercihleri vecihlerde takdim ve te'hîr, birinin okuttuğunu diğerinin okutmaması gibi bazı farklılıkları ortaya çıkarmıştır. Bu çalışma İstanbul ve Mısır tarîklerindeki ele alınan kelimelerdeki vecihlerde usül farklılıklarını yeni bir bakışla ele almayı hedeflemektedir. Tarîkler arasındaki tercihleri örneklerle ortaya koyarak ilgilenen kişilere kolaylık sağlamayı gaye edinmiştir.
Özet (Çeviri)
Scientific works which are relevant to history of Quran can not be over estimated its place that extants today. Without pronunciation of Quran. It has been able to transfer for generations without braking down the phonetic sensitivites in previous Era and sliping is possible with its knowledge of the Quran. The wording which is an adopted method in education of reading style is known an adopted method in education of wording. Imams who received by learning and procedures of râvî or by the way of style were transfered. Procedures râvî or style wich were received by imams learning and. They were transfered by teaching the books were copywrighted period of written, were registered finally. Everyone who narrated Quran to him or her it has never been like eachother according to the rumors which has been varieties all the differences which have been brought a wording is to say a method and method of affectation a long in reading. In this study words of Quran is disscussed which is more relevant to polish and phonetic differences from subject matters in İstanbul and Egypt wording. The source of different word is the same. However, the preferences of sages in the presatation of the court some have read some of the differences such as reading the other differences has revealed. This study has a target to deal with in İstanbul and Egypt about procedures and differences is discussed in. It is acquired to convience that the people who are intenested in differences between wordings with examples.