Türkiye'de yabancı suçluluğu
Foreign delinquency in Turkey
- Tez No: 617786
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKAİ GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Hukuk, İşletme, Public Relations, Law, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Suçluluğu, Alt Kültür, Alt Kültür Suçları, Yabancı Suçları, Foreign Delinquency, Sub-Culture, Sub-Culture Crimes, Foreign Crimes
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Suç Önleme ve Analizi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Yabancı suçluluğu kavramının anlaşılabilmesi, suçlulukla mücadele ve toplumsal refah açısından önemli bir konudur. Bu çalışmada, Türkiye'de yabancı suçluluğu işlenmiştir. Çalışmanın kavramsal çerçevesinde, vatandaşlık kavramına, yabancı kavramına ve azınlık kavramına Türk Hukuku ve Uluslararası Hukuk mevzuatına göre değinilmiştir. Çalışmanın ikinci kısmında yabancı suçluluğu, suç olgusu, göç ve suç ilişkisi ele alınmıştır. Yabancı suçluluğunu oluşturan faktörlere değinilmiştir. Çalışmanın üçüncü kısmında kültür ve alt kültür kavramları ele alınmış ve literatürdeki alt kültür teorileri incelenmiştir. Bu bölümde, alt kültür ve suç ilişkisi kriminal açıdan ele alınmış olup göç, şiddet ve alt kültür kavramları arasındaki ilişkiye değinilmiştir. Çalışmanın son kısmında TCK uyarınca yabancıların işledikleri suçların istatistiksel değerlendirmesi yapılmıştır. Bu suç nitelikleri üzerinde Türkiye'ye yapılan Suriyeli göçü bağlamında ilişkisel tespitler yapılmaya çalışılmıştır. Araştırmada, 2011 yılının verileri dikkate alındığında, Suriyeli göçmenlerin Türkiye'ye gelmelerinden sonra yabancı mahkûmiyet ve HAGB sayılarında önemli bir artış olduğu saptanmıştır. Yabancı suçluluğunun azaltılmasına yönelik çalışmalarda göçmenlerin sosyo-ekonomik refahlarının artması, iş istihdamının sağlanması, eğitim hizmetlerinin arttırılması ve topluma adaptasyon çalışmalarının sürdürülmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Examination of the foreign delinquency is an important issue in terms of combating guilt and social welfare. In this study, foreign criminality is discussed. Here the concept of citizenship, the concept of foreign and the concept of minority are mentioned in the conceptual framework according to Turkish Law and International Law. Foreign delinquency, crime phenomenon, immigration, crime and factors creating a foreign delinquency are evaluated in the second part of the study. In the third part of the study, the concepts of culture and subculture are considered and subculture theories available in the literature are introduced. As well, the relation between subculture and crime from criminal perspective is considered and the relationship among the concepts of immigration, violence and subculture is discussed. In the last part of the study, a statistical evaluation of the crimes committed by foreigners is carried out according to Turkish Criminal Law. In such criminal aspects, it is aimed to evaluate the relationship regards the Syrian migration to Turkey. In this study, according to the 2011 statistics, after the Syrian immigration to Turkey it is determined to be a significant rise in foreign crime rate. It is recommended to increase the socioeconomic prosperity of migrants, job employment insurance, education service and to continue adaptation to society in the studies of reducing foreign delinquency.