Sokak çocukları üzerine bir araştırma: Süleymaniye örneği
A study on street children: In case of Sulaymaniyah
  1. Tez No: 617816
  2. Yazar: PISHTIWAN RAHEM WADİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUVAT PARİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk işgücü, Irak, sokak çocukları, Süleymaniye
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Irak Kürdistan Bölgesi sınırları içinde bulunan yerleşim yerleri yer altı zenginlikleri açısından geniş rezervlere sahip olmasına rağmen, toplumun büyük bir kısmının sosyoekonomik açıdan söz konusu oranda güçlü olmadığı söylenebilir. Kırsal yaşam kodlarını barındıran bir nüfus, üretime dayanmayan bir ekonomi, eğitim göstergeleri açısından zayıf bir demografik yapı, çok çocuklu aile yapısı gibi değişkenler üzerinden bakıldığında genelde Irak'ın özelde ise Irak Kürt Bölgesi'nin kadim bir kenti olan Süleymaniye'de tablonun zayıf bir toplumsallığa işaret ettiği görülmektedir. Bu çalışma, Süleymaniye'de sokakta çalış(tırıl)an çocukların sosyo-demografik yapılarını, içinde yaşadıkları ailenin sosyo-ekonomik özelliklerini betimleyici bir çerçevede ortaya koymayı amaçlamaktadır. Nicel araştırma yönteminin tercih edildiği bu çalışmada veri toplama tekniği olarak anket uygulanmıştır. Amaçsal örneklem tekniğiyle 100 kişiye ulaşılmıştır. Sokak çocukları olgusunun Süleymaniye'deki örneğinde aile, sosyoekonomik özelliklerinin düşük, okulla ilişkisi zayıf, ekonomik açıdan yetersiz, çok çocuklu aile yapısı ile örülmüş bir toplumsallıkla başat bir şekilde kendini göstermektedir. Süleymaniye'deki sokak çocukları içinde kız çocuklarının göz ardı edilmeyecek bir oran oluşturması literatürde ön plana çıkanlardan farklı bir bulguya işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Although the settlements within the borders of Iraqi Kurdistan have large reserves in terms of underground sources, it can be said that most of the society is not too strong in socio-economic terms. Generally, in Iraq, specifically in the ancient city of Sulaymaniyah which takes place in the Iraqi-Kurdish region, when the variables such as population with rural life codes, a non-productive economy, an extended family structure, a weak demographic structure and economic indicators take into the consideration, it seems to point out a weak sociality. This study aims to reveal the socio-demographic structures of the children working/forced to work in the streets in Sulaymaniyah and the socio-economic characteristics of the families in which they live through a descriptive framework. In this study, where quantitative research method was preferred, the questionnaire was applied on 100 people who were chosen by purposeful sampling technique. In the example of the phenomenon of street children in Sulaymaniyah, a societal structure with low socio-economic characteristics, poor educational links, economically inadequate family structure with many children manifest itself predominantly. The high girl proportion among the street children in Sulaymaniyah indicates a different finding from the literature. Keywords : Child labor, Iraq, Sulaymaniyah, Street Children