Yaşa bağlı makula dejenerasyonu olan az gören hastaların mikroperimetrik özelliklerinin okuma performansı üzerine etkisi
The effect of microperimetric characteristics on reading performance of low vision patients with age-related macular degeneration
- Tez No: 617905
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFAY AYSUN İDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Mikroperimetri, MNREAD okuma kartı, Okuma hızı, Tercih edilen retinal alan, Yaşa bağlı makula dejenerasyonu, Age-related macular degeneration, Microperimetry, MNREAD reading card, Preferred retinal locus, Reading speed
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmada yaşa bağlı makula dejenerasyonu olan az gören olguların, mikroperimetrik özelliklerinin okuma performansına etkisinin araştırılması amaçlandı. Elde edilen verilerle, az görme rehabilitasyonundaki Trained Retinal Locus (TRL) uygulamalarımız için okuma performansını en çok arttıran „ideal PRLTERA‟ tanımınının yapılması ve uygun hasta seçimiyle, bu hasta populasyonunda okuma performansının arttırılabileceği düşünüldü. Bu amaçla Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Görme Araştırmaları ve Az Görme Rehabilitasyonu Birimi‟nde Ağustos 2018-Eylül 2019 tarihleri arasında başvuran 63 az gören hastanın iyi gören gözü, bu prospektif çalışmaya dahil edildi. Bu olguların sosyodemografik özellikleri, göz muayene bulguları, MNREAD parametreleri ve mikroperimetrik özellikleri değerlendirilip, özellikle mikroperimetrik özelliklerin okuma performansına etkisi detaylandırılarak araştırıldı. Eğitim seviyeleri, yakın okuma keskinlikleri ve kontrast duyarlılık değerleri iyi oldukça, okuma hızının arttığı, okuma hızı arttıkça yaşam kalitesinin arttığı ve okumaya ara verdiği sürenin uzaması ile okuma hızının azaldığı tespit edildi. Çalışmamızda TERA‟nın en sık nazal kadranda (%19), ikinci sırada süperior kadranda (%16) görüldüğü, %68 olguda unstabil, %27 olguda rölatif stabil ve %5 olguda stabil olduğu, olguların çoğunun skotomu sağa alarak, sol görme alanını kullanmayı tercih ettiği gözlendi. TERA‟nın yerleşiminin okuma hızına etkisi olmadığı, okuma hızını en çok etkileyen faktörlerin, eğitim durumu, okumaya ara verme süresi, okuma keskinliği (RA), fiksasyon stabilitesi ve foveal skotom varlığı olduğu bulundu. Sonuç olarak, TERA‟nın retinadaki yerleşiminin okuma performansına etkisinin olmadığı, mikroperimetrik özelliklerden okuma performansına en çok etki eden faktörün, fiksasyon stabilitesi ve foveal skotom varlığı olduğu tespit edildi. TRL çalışmaları ile yapılan eğitimle fiksasyon stabilitesi arttırıldığında okuma hızının ve yaşam kalitesinin artabileceği ve TERA‟nın yerleşiminin okuma hızına etkisinin araştırılması için buna benzer bir çalışmanın daha geniş serilerle ve farklı dillerde yapılmasına ihtiyaç olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effect of microperimetry characteristics on the reading performance of low vision patients with age-related macular degeneration. With the data obtained, it was thought that reading performance could be increased in this patient population by selecting the suitable patients and making the definition of „ideal PRL-TERA‟ which best enhances the reading performance for our Trained Retinal Locus (TRL) applications in low vision rehabilitation. With this purpose, the eye with a good sight of 63 low vision patients who applied to the Ankara University Faculty of Medicine Department of Ophthalmology, Department of Vision Research and Vision Rehabilitation between August 2018 and September 2019 were included in this prospective study. The sociodemographic characteristics, ophthalmologic examination findings, MNREAD parameters, and microperimetric characteristics of these cases were evaluated. Especially the effects of microperimetric characteristics on reading performance were investigated. It was found that higher education levels and better near reading acuities and contrast sensitivity values resulted in increased reading speed. The quality of life increased as the reading speed increased, and the reading speed decreased with the prolongation of the reading interval. In our study, PRL was most commonly seen in the nasal quadrant (19%), and secondly, in the superior quadrant (16%), PRL was unstable in 68%, relatively stable in 27%, and stable in 5%. Most of the cases preferred to use the left visual field by taking scotoma to the right. It was found that the placement of PRL had no effect on reading speed. The factors affecting the reading speed were the education level, the break time on reading, reading acuity (RA), fixation stability, and the presence of foveal scotoma. As a result, it was determined that the placement of PRL in retina had no effect on reading performance, and the most critical factors of the microperimetric properties affecting reading performance were the fixation stability and foveal scotoma. It was thought that when the fixation stability was increased with the training performed with TRL studies, reading speed and quality of life could increase, and similar studies with a more extensive population and different languages are in need in order to investigate the effect of the placement of PRL on reading speed.