Investigation of changes in flexibility and lung capacity among girls beginner synchronized swimming and free style swimming between ages of 6-9
6-9yaş arası senkronize yüzme ve serbest stil yüzmeye başlayan kız çocukları arasındaki flexibilite ve akciğer kapasitesi değişimlerinin incelenmesi
- Tez No: 617904
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYZA ŞULE BADILLI DEMİRBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Spor, Physiotherapy and Rehabilitation, Sports
- Anahtar Kelimeler: Senkronize yüzme, serbest yüzme, solunum fonksiyonu, FVC, FEV1, esneklik, oturma ve uzanma testi, kara antremanlar, Synchronized swimming, freestyle swimming, pulmonary function, FVC, FEV1, flexibility, sit and reach test, dry-land exercises
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmayla 6-9 yaş arası kız çocuklarında yüzmenin akciğer kapasitesine etkisi ve senkronize yüzmede farklı olarak yapılan kara antremanlarının esnekliğe katkısının olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Gruplar yüzme stillerine göre ayrılmıştır.Çalışmaya Ocak 2019 -Nisan 2019 tarihleri arasında İstanbul'da farklı spor klüplerinde, Senkronize ve serbest stil yüzmeye yeni başlamış 6-9 yaş arası 24 kız çocuğu dahil edilmiştir. Senkronize yüzücüler Grubu (SG) (n = 12) ve Serbest stil yüzücüler Grubu (FG) (n = 12). İlk değerlendirme olarak spirometre ile FVC, FEV1 parametreleri ve Otur Uzan testi ile de flexibilite değerlendirmesi yapılmıştır. 2. ve son değerlendirme 3 ay sonra yapılmıştır. Bu çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analiz için IBM SPSS Statistics 22 (SPSS IBM, Türkiye) programları kullanılmıştır. Senkronize ve serbest stil yüzücülerinin FVC ve FEV1 değerleri arasında, öncesi ve sonrası istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p> 0.05). Ayrıca, gruplar arasında, son esneklik seviyelerinde ilk esneklik seviyelerine kıyasla artış miktarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur(p>0.05) .Ancak 2 grupta da grup içi öncesi ve sonrası arasında anlamlı bir farklılık görülmüştür. Çalışmanın sonucu olarak baktığımızda daha uzun süreli ve daha çok katılımlı bir çalışma yapılsa daha farklı ve anlamlı sonuçlar çıkabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to investigate the effect of swimming on lung capacity and assess the effect of different dry land training in synchronized swimmers on flexibility in girls. The participants were either Synchronized swimmers (SG) (n=12) or Freestyle swimmers (FG) (n=12). The groups were separated according to their swimming style.The study included 24 beginner swimmers (24F;6-9ages)who continue to different swimming clubs in Istanbul, Turkey between January 2019 and April 2019 for three months from beginning evaluation. Pulmonary functions of all the swimmers were evaluated by spirometry, Forced Vital Capacity (FVC) and Forced Expiratuar Volume (FEV1). Flexibility were assessed by Sit and Reach test. In this study, IBM SPSS Statistics 22 for statistical analysis (SPSS IBM, Turkey) programs were used. There was no statistically significant difference between the values FVC and FEV1 of synchronized and freestyle swimmers before and after (p> 0.05). And also that showed no statistically significant changes between the groups in terms of the amount of increase seen in the last flexibility levels compared to the first flexibility levels (p> 0.05). But in both groups there was a significiant difference between the previous and the last evaluation. . As a result of this study if there will be a longer-term study with more participants, more meaningful results can be achieved.