İlk dönem ile günümüz arasında 'Kur'an okuma'nın mukayesesi
Comparison of 'reading the Quran' between the first period and our day
- Tez No: 617927
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH TİYEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, okuma, anlaşılma, ilk dönem, anlam, Quran, reading, understanding, first period, meaning
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın amacı insanların ilahi vahye muhatap oldukları ilk anlardan günümüze değin devam eden Kur'an'ı anlama süreçlerinde onun üzerinde düşünmek, makasıdına uygun anlamak ve Hz. Peygamberin örnekliğinin onayladığı anlama boyutunu ortaya koymaktır. Kur'an, okunmak, üzerinde düşünmek ve anlaşılmak için gönderilmiştir. O, okunup anlaşılmak, tefekkür edilmek suretiyle bireysel ve toplumsal hayatı yeniden kurgulayarak indiriliş amacını insan üzerinden gerçekleştirmiştir. Okunup anlaşılmayan bir metnin, insanların değişim ve dönüşümlerine, itikat, ibadet, ticaret, muamelat gibi yaşam safhalarını doğru bir şekilde düzene sokmasına imkân bulunmamaktadır. Bu çalışmada, Kur'an-ı doğru anlamanın önemi ile Resulüllah'ın da içinde bulunduğu ilk dönem yaklaşımlarının günümüz anlayışları ile anlama merkezli yönlerini test edip ortaya koymaktır. Bu amaçla tefsir sahasında önemli bir yeri olan“Ulumu'lKur'an”eserleri başta olmak üzere bu alandaki kitap, makale, sempozyum vb. çalışmalardan yararlanılmıştır. İlk dönem okumaları ve ashabın bundan anladıkları ile bizim toplum olarak okumak ve anlamaktan anladıklarımız arasında ciddi farkların ortaya çıktığı görülmektedir. Her obje ve yazının bir amaç ve hedefi bulunur. Her satır bir mesaj ve amacı gerçekleştirmek için kaleme alınır. Bu, Kur'an için de böyledir. Ancak anlama boyutu ve mesajına yoğunlaşma, Kur'an okumalarında fazlaca ihmal edilmiştir. Okuma ve anlamaya yüklenilen anlamlar farklı farklı sonuçlar doğurmuş bazen onun makasıdına da zarar verme ve anlaşılmasını unutturacak noktaya kadar gelebilmiştir. Dinin temel kaynağı olan kutsal bir kitabın bu kadar farklı anlaşılması, doğru anlaşılmasının ne kadar önem arz ettiğini göstermektedir. Netice olarak; anlamayı hedeflemeyen Kur'an okumaları, Kur'an'ın gönderiliş amacına uygun düşmemektedir. Bu anlayış, Kur'an'ın araştırılması, etüt edilmesi, hayatı inşa etmesi ve doğru anlaşılmasını da güçleştirmektedir. Kur'an-insan iletişimindeki bu tarz yaklaşım, onun kendini gerçekleştirmesine imkân vermemektedir. Bu anlayış, indiriliş amacına uygun olmayıp, Kur'an'ın yaşamın merkezine alınıp anlaşılmasını da güçleştirmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this survey is to make people think over the process of understanding the Holy Quran from the very beginning of the time they faced with devine revelation to nowadays, to understand the Holy Quran accordingly and properly and finally to reveal the aspects of understanding the Quran according to the illustrative character of the Prophet Mohammed. The Holy Quran had been sent for to read, to understood and thought about it. It will make it happen the purpose of sending on basis of human by reading, understanding, reflecting and fictionalizing individual and social life again. A text which is not read and understood will not help to humankind to put in a proper order their life phases like their lifestyle, worship, persuasion, trade and any other religious situations. The purpose of this study is; The importance of understanding the holy Quran and test or reveal the appropriateness and inappropriateness aspects between; reading the Quran in first term when the Resulüllah live and modern day reading intellections. For this purpose firstly with the“Ulumu'l Quran”works which has a great importance about paraphrase issue and any other books, essays, symposium etc. had been benefited. In consequence the Quran is being continued to read. But there is a huge difference between first term reading the Quran and these people understanding and modern day reading the Quran and our understanding. Each object and article has a purpose and aim. Each line puts down on a paper for becoming true a message and an aim. This is the same for The Holy Quran, too. However, comprehension of Quran and focusing on the messages it tries to convey are ignored when it comes to read Quran. The meaning attributed to reading and comprehending Quran caused different results and even these results sometimes did harm the main purpose of Quran. Understanding even the main source of a religion –Quran- in various ways detracts people from getting the main idea of this book. In the end, reading the Quran without understanding isn't suitable with the purpose of Quran's sent ; it block to understand the Quran properly and assess the Quran and set the people life according to Quran's rules. This kind of relation between The Holy Quran and people enable to this holy book purpose and aim. This understanding is not suitable for the purpose of downloading, but it also makes it difficult for the Qur'an to be taken to the center of life.