Sivil toplum kuruluşlarında kurumsal iletişim: Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM) örneği
Corporate communication in non-governmental organizations: The case Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM)
  1. Tez No: 617982
  2. Yazar: DENİZ AKA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İMRAN ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal İletişim, Sivil Toplum, Sivil Toplum Kuruluşları, Sivil Toplum Kuruluşlarında Kurumsal İletişim, Corporate Communication, Civil Society, Non-Govermental Organizations, Corporate Communication in Non-Govermental Organizations
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Reklamcılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Sivil toplum kuruluşlarında kurumsal iletişim, sivil toplum kuruluşlarının devamlılığı açısından önem taşımaktadır. Kurumsal kimliğe uygun olarak yürütülen kurumsal iletişim faaliyetleri, kurumu kamuoyu nezdinde daha bilinir kılmakta, kurumun imajını ve itibarını güçlendirmektedir. Bu çalışmada, Sivil Toplum Gelişme Merkezi (STGM) özelinde, sivil toplum kuruluşlarında uygulanan kurumsal iletişim faaliyetlerine ve Türkiye'de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları arasında bir iletişim ağının olup olmadığına odaklanılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde, sivil toplum ve sivil toplum kuruluşları kavramları ile dünyada ve Türkiye'de sivil toplum kuruluşlarının gelişim sürecine, Türkiye'de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının, çeşitleri, özellikleri, işlevleri ve sorunlarına yer verilmiştir. İkinci bölümde ise kurumsal iletişim kavramı ve kurumsal iletişimin tarihçesi ile kurumsal iletişim ile ilişkili kavramlara, kurumsal iletişimin amaç ve işlevlerine ve kurumsal iletişimde kullanılan iletişim araçlarına değinilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise sivil toplum kuruluşlarının kurumsal iletişim uygulamaları hem literatür taraması ile hem de Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM) ve BİRLİKTE: Yerel Sivil Toplum Kuruluşları İçin Destek Programı kapsamında bir araya gelmiş olan yirmi dört sivil toplum kuruluşlarıyla derinlemesine görüşme yapılarak STGM'nin kurumsal iletişim uygulamaları incelenmiştir. Çalışma kapsamında ayrıca Türkiye'de çeşitli alanlarda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları arasında bir iletişim ağının olup olmadığı ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Corporate communication in non-governmental organizations (NGOs) has a place in continuity of NGOs. The corporate communication activities, which suit corporate identity, make more known the corporation by public opinion, strengthen its corporate image and dignity. In this study, specific to Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM), it has been focused on the corporate communication activities at the NGOs and whether there is any communication network among NGOs operating in Turkey or not. In the first section of this study, it has been referred to concepts of civil society and non-governmental organizations together with development process of NGOs both in Turkey and in the world. In the second section, it has been addressed to the corporate communication as a notion, the history of corporate communication, the main factors of corporate communication, the objectives and functions of corporate communication, and tools being used in corporate communication. In the last section of this study, it has been analyzed the practices of corporate communication by both literature search and in-depth interview with STGM and twenty-four NGOs who are the beneficiary of the program called TOGETHER: The Support Program for Local NGOs. Besides, it has been tried to reveal whether there is any communication network among NGOs operating in various fields in Turkey or not.