Searching the effects of blood groups on the nutritional habits of individuals admitting to a private clinic for nutrition counselling, comparison with anthropometric measurements
Özel bir kliniğe beslenme danışmanlığı almaya gelen bireylerin beslenme alışkanlıklarına kan gruplarının etkisinin incelenmesi, antropometrik ölçümleri ile karşılaştırılması
- Tez No: 618005
- Danışmanlar: PROF. DR. BAKİ SERDAR ÖZTEZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: ABO Kan Grubu Sistemi, Beslenme, Popüler Diyet, Lectin, BMI, ABO Blood Group System, Nutrition, Popular Diet, Lectin, BMI
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada, ABO kan grubu sistemi ile beslenme arasındaki olası bir ilişki, özel bir kliniğe beslenme danışmanlığı almaya gelen ve çeşitli yayınlarda ileri sürülen“kan gurubuna uygun beslenme”konusunda herhangi bir bilgiye sahibi olmadan buna uyumlu veya uyumsuz olarak beslenen bireylerin antropometrik özellikleri gözlenerek araştırılmıştır. Araştırmaya gönüllü olarak katılıan 88 kişiye demografik bilgileri yanında, beslenme alışkanlıkları ve kan grubuna göre besin tüketim durumlarını sorgulayan bir anket uygulanmış, aynı zamanda antropometrik ölçümleri yapılmıştır. Veriler SPSS istatistik programı kullanılarak değerlendirilmiştir ve Ki-kare (x²) anlamlılık analizi yapılmıştır. Kan grubuna göre beslenmede ileri sürülen ilkeler doğrultusunda A grubunun yararlı besinleri bitkiledir ve kırmızı et bu grup için zararlı besinler kategorisindedir. B kan grubu ise diğer gruplardan farklı olarak sütü tüketebilen tek gruptur. AB kan grubu melez grup olarak adlandırılır ve baskınlık duyduğu gruba göre beslenmesi eğilim gösterir. O gurubu kırmızı eti rahatlıkla tüketebilen bir grup olarak tanımlanmaktadır. Araştırmamızda katılımcılardan A kan grubu olanlar içinde istenmeyen besinleri yüksek miktarda tüketen bireylerin, az tüketen bireylere göre BMI'sinde istatiksel olarak anlamlı bir sonuç tespit edilmemiştir. B kan grubunun zararlı besinlerinden fazla tüketlerin BMI'i yine bu guruptan olan ve bu ürünleri daha az tüketenlerin BMI ile karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı bir sonuç bulunmamıştır. AB kan grubu açısından bakıldığında öngörülen beslenme tercihlerini doğru yapanlarla yapmayanlar arasında BMI'i açısından anlamlı bir fark elde edilmemiştir. Kan gruparından O kan grubu için zararlı kabul edilen besinleri tüketen kişilerin BMI'i bunları daha sınırlı tükentenlere göre istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a possible relationship between ABO blood group system and nutrition was searched by observing the anthropometric characteristics of individuals who applied to a private clinic and are feeding appropriate or inappropriate without any knowledge about proper nutrition for blood group suggested in various publications. In addition to demographic information, a questionnaire was used to determine the nutritional habits and food consumption status of 88 volunteers who participated in the study, and anthropometric measurements were also performed. Data were evaluated using SPSS statistical program and Chi-square (x2) significance analysis was performed. According to the principles set forth in nutrition according to blood type, the beneficial foods of blood type A are plants and red meat is in the category of harmful foods for this blood type. Blood type B is the only group that can consume milk unlike other groups. AB blood type is called hybrid group and blood type AB nutrition is prone to the dominant group. Blood type O is defined as a group that can easily consume red meat. In our study, no statistically significant result was found in BMI of the participants who had high consumption of undesirable nutrients among the blood group A participants. BMI of more than the harmful nutrients of the blood group B is also from this group and those who consumed less of these products compared with BMI no statistically significant result. In terms of the AB blood group, no significant difference was found between BMI and those who did not make the correct nutrition choices. BMI of people who consume nutrients that are considered harmful for that blood group from blood groups was not found statistically significant compared to those consuming them more limited.