Kur'an'da 'A-M-R kökünün semantik analizi
Semantical analysis of 'A-M-R root in the Qur'an
- Tez No: 618022
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİS ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Semantik analiz, Kur'ânî bağlam, Tefsir, Klasik Arapça, Semantics, Quranic Context, Classical Arabic Soceity, Torah
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Çalışmamızda 'A-M-R (عَمَرَ ) kökünün İslam öncesi ve sonrasında geçirmiş olduğu anlam değişimlerini incelemek amaçlanmıştır.Semantik analiz yöntemiyle kökün artzamanlı incelemesi yapılmıştır. Kökün Klasik Arap toplumunda sahip olduğu anlamlar ve Kur'ânî bağlamda ele alınış şekli incelenmeye çalışılmıştır. Buna ek olarak aynı dil ailesinden olmaları ve vahyin geçmişteki kayıtlarını barındırması nedeniyle Tevrat'a da başvurulmuştur. Çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır .Giriş bölümünde İbranice sözlüklerde ve Tevrat'ta 'A-M-R (عَمَرَ ) köküyle benzer bir kökün varlığı araştırılmıştır. Birinci bölümde Klasik Arapça Sözlüklerde ve bazı çağdaş sözlüklerde kökün ve formlarının anlamları incelenmiştir. İkinci bölümde Kur'an'daki kullanımlar, tefsirler ve Kur'ânî bağlam göz önünde bulundurularak araştırılmıştır. Kökün Kur'an'da eş/yakın anlamları ve zıt/uzak anlamları da incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
We aimed to analyze 'A-M-R (عَمَرَ ) root that had undergone changings in its meaning in pre-İslamic tradition and İslamic tradition in this study.We analyzed the root through diachronic way semantically. We tried to find out the meanings of root in the Classical Arabian Society and Quranic context. İn addition to this we looked to Torah because of Arabic is in the same linguistic family with Hebrew and Torah has the registry of revelation in the history. This study is consisted of introduction and two chapters. In introduction chapter we studied about 'A-M-R (عَمَرَ ) root in Hebrew lexicons and Torah. The first chapter is about the studying on Classical Arabic Dictionaries. And second chapter we searched for the root in the Quranic verses. In second chapter also we searched about synonyms and antonyms of 'A-M-R (عَمَرَ ) root in the Qur'an.