Periton diyalizi hastalarında periton membran geçirgenliği ile dispepsi arasındaki ilişki
The relationship between peritoneal membrane permeability and dyspepsy in peritoneal dialysis patients
- Tez No: 618053
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÖZBAKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Nefroloji, Gastroenterology, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: dispepsi, periton diyalizi, periton eşitleme testi, dyspepsia, peritoneal dialysis, peritoneal equilibration test
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı periton diyalizi yapan hastalarda periton membran geçirgenlikleri ile dispepsi arasında ilişki olup olmadığının anlaşılmasıdır. Periton diyalizi yapan hastalarda dispepsi ile ilgili sınırlı sayıda çalışma olması ve periton membran geçirgenliği ile dispepsiyi konu alan hiç çalışma olmaması nedeniyle bu çalışma planlanmıştır. Hastalar ve Yöntem: Bu çalışmaya Şubat 2018 – Ekim 2019 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı'nda takip edilen, 18 yaş üzerinde olan 95 periton diyaliz hastası dahil edildi. 2016 ROMA-IV Fonksiyonel Dispepsi Tanı Kriterlerine göre hastalarda dispepsi olup olmadığı kaydedildi. Daha sonra dispepsi şiddetini değerlendiren Glasgow Dispepsi Şiddet Skoru anket formu uygulandı. Kabul edenlere organik patoloji ekartasyonu için endoskopi yapıldı ya da varsa son 2 yıl içindeki endoskopi sonucu kaydedildi. Yine dispepsinin organik neden ekartasyonu için gaytada Hp bakıldı, Çölyak hastalığını dışlamak için kan numunesinden EMA bakıldı. Hasta toplama işlemi rutin kontroller sırasında yapıldığı için hemogram ve biyokimyasal parametrelere bakıldı. Kontrole gelmeden önce hazırlık konusunda bilgilendirilen hastaların PET ve KtV değerleri bir bilgisayar yazılımı olan 'PD Adequest' aracılığı ile hesaplandı. PET değeri düşük (low) ve düşük-normal (low average) olanlar düşük geçirgen, yüksek (high) ve yüksek-normal (high average) olanlar yüksek geçirgen olarak gruplandırıldı. Topladığımız verilerin istatistiksel analizi için SPSS 22.0 programı kullanıldı. Çalışmaya alınan tüm hastalar çalışma hakkında bilgilendirildi. Katılımcılardan hiçbir baskı ve zorlama olmaksızın, kendi rızalarıyla çalışmaya katıldıklarını teyit eden imzalanmış bilgilendirilmiş gönüllü olur formları alındı. Bulgular: Periton diyalizi yapan tüm hastaların %51,6'sında dispepsi saptandı. Tüm hastaların %11,6'sında, dispeptik şikayetleri olanların %12,2'sinde H. pylori pozitif olarak bulundu. H. pylori görülme oranı bakımından düşük ve yüksek geçirgen grup arasında fark yoktu. Glasgow Dispepsi Şiddet Skoru, H. pylori pozitif ve negatif hastalar arasında farklılık göstermedi. Düşük geçirgenliğe sahip grupta dispepsi sıklığının ve dispepsi şiddetinin daha fazla olduğu görüldü. Düşük geçirgen gruptaki dispepsi, normal endoskopik bulguların çoğunlukta olması nedeniyle daha çok fonksiyonel dispepsi olarak değerlendirildi. Sodyum ve albümin seviyeleri düşük geçirgen olan grupta daha yüksek bulunurken, diğer biyokimyasal parametrelerde her 2 grup arasında fark gözlenmedi. Hemoglobin ve demir bağlama seviyeleri düşük geçirgen grupta daha yüksek olarak bulundu. Sonuç: Dispepsi, periton diyaliz hastalarının yaklaşık yarısında görülen bir sağlık problemidir. Düşük periton membran geçirgenliğine sahip olanlarda görülen dispepsi genelde fonksiyonel olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca düşük geçirgenliğe sahip olanlarda dispepsi sıklığı ve şiddeti diğerlerine oranla daha fazladır. Bu hastalara periton diyalizi planlanırken mevcut durum göz önünde bulundurularak karar verilmeli, gerekli önlem ve tavsiyeler konusunda bilgilendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to determine the relationship between peritoneal membrane permeability and dyspepsia in peritoneal dialysis patients. This study was planned because there are limited studies on dyspepsia in peritoneal dialysis patients and there are no studies on peritoneal membrane permeability and dyspepsia. Patients and Methods: This study included 95 peritoneal dialysis patients over the age of 18 who were followed up at the Nephrology Department of Erciyes University Medical Faculty between February 2018 - October 2019. According to the 2016 ROMA-IV Functional Dyspepsia Diagnostic Criteria, the presence of dyspepsia was recorded in patients. Then, the Glasgow Dyspepsia Severity Score questionnaire was used to evaluate the severity of dyspepsia. Endoscopy was performed to exclude organic pathology or endoscopy was recorded in the last 2 years, if any. Stool H. pylori antigen was examined for organic cause exclusion of dyspepsia. EMA was studied from the blood sample to exclude celiac disease, an organic cause of dyspepsia. Hemogram and biochemical parameters were evaluated since patient collection was performed during routine controls. The PET and KtV values of the patients who were informed about the preparation before coming to the control were calculated by means of a computer software 'PD Adequest '. Low and low-average PET values were grouped as low permeable, high and high-average were classified as high permeable. SPSS 22.0 program was used for statistical analysis of the data we collected. All patients were informed about the study. Signed informed consent forms were obtained from the participants, confirming that they participated in the study voluntarily without any pressure or coercion. Findings: Dyspepsia was found in 51.6% of all peritoneal dialysis patients. H. pylori was positive in 11.6% of all patients and 12.2% of patients with dyspeptic complaints. There was no difference between low and high permeable groups in terms of H. pylori prevalence. Glasgow Dyspepsia Severity Score did not differ between H. pylori positive and negative patients. It was seen that dyspepsia frequency and severity of dyspepsia were higher in low permeability group. Dyspepsia in the low permeable group was considered to be mostly functional dyspepsia because of the majority of normal endoscopic findings. Sodium and albumin levels were found to be higher in the low permeable group, but no difference was observed between the two groups in other biochemical parameters. Hemoglobin and iron binding levels were higher in the low permeable group. Result: Dyspepsia is a health problem that occurs in about half of peritoneal dialysis patients. Dyspepsia seen in patients with low peritoneal membrane permeability in peritoneal dialysis is usually functional. In addition, the frequency and severity of dyspepsia is higher in patients with low permeability. When planning peritoneal dialysis, these patients should be decided according to the current situation and should be informed about the necessary precautions and recommendations.