Liberal politikaların Çin ekonomisine etkilerinin karşılaştırmalı analizi: Mao Zedong ve Deng Xiaoping örnekleri
Comparative analysis of the effects of liberal policies on Chinese economy: Mao Zedong and Deng Xiaoping examples
- Tez No: 618096
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ÜNAL ERİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çin Halk Cumhuriyeti, Ekonomi, Liberalizm, Sosyalizm, People's Republic of China, Economy, Liberalism, Socialism
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Aynı coğrafyada, aynı insanlar ve benzer teknolojik imkanlar ile çok kısa bir zaman dilimi içerisinde, sadece siyasi karar alıcılarda yaşanan değişimlere paralel olarak olumlu yönde büyük kazanımlar elde etmiştir. Hatta bu kazanımların hazırladığı fikirsel ve teknik altyapı ile günümüzde dünyanın en çok ihracat yapan ekonomisi konumuna gelmiştir. Bu çalışmada yukarıda bahsedilen ve küresel çapta son yılların en çok konuşulan ekonomi konularının başlarında gelen Çin Halk Cumhuriyeti' nin bu kadar kısa sürede ve bu denli büyük oranlarda gerçekleştirdiği ekonomik kalkınmanın detayları ve uygulanan liberalizm eksenli politikaların bu iktisadi ivmeye etkileri, kurucusu Mao Zedung ve ardından ülkenin başına gelen Deng Xiaoping dönemlerinin kıyasında açıklanmaya çalışılmıştır. Yapılacak araştırmada, sosyal bilimler alanı ve bu bağlamda post pozitivist nitel yöntemin daha uygun olması nedeniyle yöntem olarak seçilmiştir. Gerekli literatür taraması ile araştırmaya kaynak oluşturulacaktır.
Özet (Çeviri)
People who are living same geography with similar technological facilities have achieved great positive gains in parallel to changes in political decision-makers. In fact, nowadays they have become the world's biggest exporter economy with the intellectual and technical infrastructure prepared by these gains. In this study, the details of the economic development of People's Republic of China which has been one of the most popular economic subject in recent years on a global scale because of the gaining period and scale and the effects of liberalism-based policies on this economic momentum have been tried to explain in consideration of Mao Zedung who is founder of People's Republic of China and subsequent president Deng Xiaoping periods. The social sciences field, in this sense post-positivist approaches was chosen as the method in this research due to its suitability. Resource will be funded by doing necessary literature review.