Siyasal iletişimde mizahın kullanımı: Capsler
Humor in political communication: Caps's
- Tez No: 618095
- Danışmanlar: PROF. DR. HANİFE GÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Siyasal iletişim, propaganda, mizah, sosyal medya, caps, Political communication, Propaganda, Humor, Social Media, Caps
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışma 7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimi ve 1 Kasım 2015 Milletvekili Erken Genel Seçiminde internet ortamında üretilen capsleri irdelemektedir. Siyasal iletişimde mizahın nasıl kullanıldığı ele alınmıştır. Bu kapsamda siyasal iletişim, ideoloji, propaganda, kamuoyu, ikna, siyasal iletişim - internet ilişkisi, mizah, mizahın gelişimi kullanımı bu çalışma içinde yer verilmiştir. Bu noktadan hareketle siyasal iletişimde mizahın günümüzde capsler aracılığıyla nasıl gerçekleştiği analiz edilmiştir. Gösterge bilimsel yöntem analizi ile ele alınan capsler 7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimi ve 1 Kasım 2015 Milletvekili Erken Genel Seçimi sonrasında üretilenlerden seçilmiştir. Söz konusu dönemde oluşturulan capslerin toplumun siyasi gelişmelere bakış açısının mizahi yönden nasıl geliştiği de örnekler üzerinden görülmektedir. İlk olarak bireylerin dikkatini çekmek ve bu anlamda propaganda faaliyeti yürütmek maksadıyla oluşturdukları capslerin çarpıcı örneklerine de yer verilmiştir. Bu düzlemde inşa edilen tez çalışmasında bahsi geçen capslerin siyasal iletişim çalışmalarına ışık tutacağı düşünülmektedir. Çalışma kapsamında seçim dönemlerinde bireylerin siyasal gelişmelere mizahi açıdan bakışları ortaya konulacaktır. Siyasal iletişimde mizahın kullanımının internet vasıtasıyla nasıl bir görünüm kazandığı daha net bir şekilde ortaya konulduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This work examines the caps produced on the internet during 7 June 2015 and 1 November 2015 elections. It addresses what the role of humour is in political communication as well as addressing ideological tendency of humour and how it is used as a medium of propaganda. In this scope, the use of political communication, ideology, propaganda, public opinion, persuasion, the relation between political communication and internet, and humour and its evolution is included within this work. Taking this point of view as a base, the use of humour in political communication as a medium of propaganda on internet is evaluated. The caps produced during 7 June 2015 and 1 November 2015 elections are analyzed. Firstly, the samples of the caps which are used to take attention of people and to carry out propagation activities by this way are presented. It is thought that these caps will enlighten us about political communication in the progress of persuasion and propaganda. In the final stage of this study, people's point of view about humour in political news will be presented. It is reckoned that how humour used in political communication got shaped through internet is presented more clearly.