Basit ve komplike febril konvülziyonlu vakaların demir eksikliği anemisi ve vitamin d eksikliği açısından karşılaştırılması
Comparison of cases with simple and complicated febrileconvulsions in terms of iron deficiency anemia and vitamin ddeficiency
  1. Tez No: 618148
  2. Yazar: SENA YİĞİTOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. EDA ÖZAYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Basit ve komplike febril konvülziyon, demir eksikliği anemisi, vitamin D, Simple and complex febrile convulsion, iron deficiency anemia, vitamin D
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Çocuk Sağlığı ve Has. Hematoloji Onkoloji Eğt. Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; basit ve komplike febril konvülziyonlu çocuklarda demografik özellikleri, risk faktörlerini ve etiyolojik faktör olarak demir eksikliği anemisi ve vitamin D eksikliğini araştırmak, bu faktörler açısından febril konvülziyon tipleri arasında farklılık olup olmadığını ortaya çıkarmaktır. Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak planladığımız bu çalışmaya Mart 2016-Eylül 2018 tarihleri arasında Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Acil, Genel Pediatri ve Çocuk Nöroloji Polikliniklerine febril konvülziyon nedeniyle başvuran 6 ay -5 yaş arasında 112 hasta dahil edildi. Febril olmayan konvülziyonlar, daha önceden bilinen kronik hastalığı, epilepsisi, metabolik hastalığı, mental retardasyonu ve sendromik bulguları olan veya son 1 hafta içinde kafa travması geçiren olgular çalışma dışı bırakıldı. Çalışmaya alınan hastalarin cinsiyet, yaş, gestasyonel yaş, dogum kilosu, dogum şekli, kreşe gidip gitmemesi, hastalık öyküsü, aşı öyküsü, ebeveynlerin gebelikte sigara kullanımı ve hastanın sigara dumanı maruziyeti, yenidogan yogun bakımda yatış öyküsü ve süresi, anne-baba akrabalığı, akrabalarda FK ve epilepsi öyküsü, ilk nobet olup olmaması, ilk nobet zamaına ait yaş, ateş, nobet tipi, nobet sırasında hastalıgı olup olmaması başvuru esnasında yapılan anket ile degerlendirildi.Tüm hastalardan 2 hafta sonra alınan plazma örneklerinde, hemoglobin, HCT, MCV, RDW, MPV, Fe, TDBK, ferritin ve vitamin D düzeyleri çalışıldı. Bulgular: Febril konvülziyon nedeniyle başvuran 6 ay -5 yaş arasında 76 basit FK (%67,9) ve 36 komplike FK (%32,1) olmak üzere 112 hastadan oluştu. Hastaların ortalama yaşı 27,9±14,7 ay olup kız/erkek oranı %52,7/ idi. Komplike FK'lu hastalarda ortalama yaş basit FK hastalarınkinden anlamlı oranda düşük saptanırken (23,0±13,0 / 30,2±15; p=0,016), diğer demografik veriler, soygeçmiş ve prenatal, natal ve posnatal bulgular arasında anlamlı farklılık gözlenmedi. Komplike FK olan hastalarda basit FK olan hastalara kıyasla ortalama RDW düzeyi (%15,6±2,1 karşı %15,3±1,9; p=0,381), ortalama MPV düzeyi (7,6±1,0 fL karşı 7,5±0,7 fL; p=0,843), ortanca demir düzeyi (51,5 mg/dL karşı 51 mg/dL; p=0,513), ortanca TDBK (386 mg/dL karşı 367 mg/dL; p=0,298), ortanca transferrin saturasyon yüzdesi (%12,9 karşı %13,1; p=0,706) ve ortanca ferritin düzeyi (16,1 mg/L karşı 13,9 mg/L; p=0,740) anlamlı farklılık göstermedi. Komplike FK olan hastalarda basit FK olan hastalara kıyasla demir eksikliği anemisi saptananların oranı yüksek saptandı (%34,4 karşı %13,5; p=0,030). Komplike FK olan hastalarda basit FK olan hastalara kıyasla ortanca vitamin D düzeyi (23,6 ng/mL karşı 23,2 ng/mL; p=0,281) anlamlı farklılık göstermedi. Basit FK olan hastalarda DEA olmayan ve olan grupta ortanca vitamin D düzeyi (23,2 ng/mL karşı 17,8 ng/mL; p=0,477) ve vitamin D yetersizliği ve eksikliği olan hastaların dağılımı anlamlı farklılık göstermedi (p=0,187). Komplike FK olan hastalarda DEA olanlarda olmayanlara kıyasla ortanca vitamin D düzeyi (19,2 ng/mL karşı 25,6 ng/mL; p=0,017) düşük saptandı, ayrıca vitamin D yetersizliği oranı (%36,4 karşı %14,3; p=0,032) ve vitamin D eksikliği oranı (%27,3 karşı %4,8; p=0,032) yüksek saptandı. İlk defa Basit FK olan hastalarda DEA olanlarda olmayanlara kıyasla ortanca vitamin D düzeyi (16,0 ng/mL karşı 24,3 ng/mL; p=0,042) düşük saptandı, ayrıca vitamin D yetersizliği oranı (%66,7 karşı %36,4; p=0,022) ve vitamin D eksikliği oranı (%33,3 karşı %0; p=0,022) yüksek saptandı. İlk defa Komplike FK olan hastalarda DEA olanlarda olmayanlara kıyasla ortanca vitamin D düzeyi (19,2 ng/mL karşı 27,7 ng/mL; p=0,019) düşük saptandı, ayrıca vitamin D yetersizliği oranı (%28,6 karşı %10; p=0,031) ve vitamin D eksikliği oranı (%28,6 karşı %0; p=0,031) yüksek saptandı. Sonuç: Bu çalışma; komplike FK için DEA'nın bir risk faktörü olabileceğini göstermektedir. Araştırmamızda FK tipleri arasında vitamin D yetersizliği veya eksikliği oranları anlamlı farklılık göstermese de komplike FK'lı çocuklarda DEA ve vitamin D eksikliği arasında pozitif korelasyon bulunmuştur. Bu korelasyon ilk kez nöbet geçiren basit ve komplike FK'lı çocuklarda da anlamlı bulunmuştur. Bu durum komplike FK çocuklarda DEA'nın riski artırabileceği gibi, FK altında yatan etiyolojide vitamin D eksikliği rolü olabileceğini göstermektedir. Çalışmamız FK tanılı çocuklarda, özellikle ilk defa atak geçirenlerde, DEA araştırılmasının ve DEA olan hastalarda vitamin D düzeylerinin ölçümünün prognozla ilgili olması açısından büyük önem taşıdığı düşüncesini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Aim of this study is to investigate demographical characteristics, risk factors and etiological factors such as iron deficiency anemia and vitamin D deficiency in children with simple and complex febrile convulsion and to find out the differences between FC types with respect to these factors. Material and Method: One hundred twelve patients between 6 months – 5 years who were admitted to Pediatric Emergency, General Pediatrics and Pediatric Neurology Policlinics in Ankara Child Health and Diseases Hematology Oncology Training and Research Hospital between March 2016 and September 2018, with the complaints of simple and complex febrile convulsion were included in this prospectively designed study. Non-febrile convulsions and cases with previously known chronic disease, epilepsy, metabolic disease, mental retardation or syndromic findings or having experienced a head trauma within the last 1 week were excluded from the study. The following criteria were evaluated by means of a questionnaire during the application: gender, age, gestational age, birth weight, mode of delivery, status of attending a kindergarten, history of disease, history of vaccination ; status of smoking by parents during pregnancy and cigarette smoke exposure of patient; history and period of hospitalization in neonatal intensive care; consanguinity; FC or epilepsy history in relatives; determination of being the first seizure or not; age, fever, seizure type, presence of any diseases during the first seizure. In plasma samples received after 2 weeks, hemoglobin, HCT, MCV, RDW, MPV, Fe, TDBK, ferritin and vitamin D levels were measured. Results: This study consisted of 112 patients with 76 simple FC (67.9%) and 36 complex FC (32.1%). Average age of the patients was 27.9±14.7 months and the rate of females was 52.7% (n:59). Average age of patients with complex FC was detected to be lower compared to simple FC patients (23.0±13.0 versus 30.2±15; p=0.016); other demographical, family history and prenatal, natal and postnatal results did not exhibit any significant difference. Compared to the patients with simple FC, the mean RDW level (15.6%±2.1 versus 15.3%±1.9; p=0.381), the mean MPV level (7.6±1.0 fL versus 7.5±0.7 fL; p=0.843), the median iron level (51.5 mg/dL versus 51 mg/dL; p=0.513), the median TDBK (386 mg/dL versus 367 mg/dL; p=0.298), the median transferrin saturation percentage (12.9% versus 13.1%; p=0.706) and the median ferritin level (16.1 mg/L versus 13.9 mg/L; p=0.740) of the patients with complex FC did not reveal any significant difference. The frequency of patients with iron deficiency anemia was detected to be higher in patients with complex FC compared to those with simple FC (34.4% versus 13.5%; p=0.030). The median vitamin D level did not show any significant difference in the patients with complex FC compared to those with simple FC (23.6 ng/mL versus 23.2 ng/mL; p=0.281). For the patients with simple FC, in the group without and with IDA, the median vitamin D level (23.2 ng/mL versus 17.8 ng/mL; p=0.477) and the distribution of patients with vitamin D deficiency or insufficiency did not exhibit any significant difference (p=0.187). For the patients with complex FC, the median vitamin D level was detected to be lower in the patients with IDA compared to those without the same (19.2 ng/mL versus 25.6 ng/mL; p=0.017); also the frequency of Vitamin D insufficiency (36.4% versus 14.3%; p=0.032) and vitamin D deficiency were higher (27.3% versus 4.8%; p=0.032). For the first attack of simple FC, the median vitamin D level was found to be lower in the patients with IDA compared to those without IDA (16.0 ng/mL versus 24.3 ng/mL; p=0.042); also frequency of vitamin D insufficiency (66.7% versus 36.4%; p=0.022) and vitamin D deficiency (33.3% versus 0%; p=0.022) were found to be high. For the first attack of complex FC, the median vitamin D level was detected to be lower in the patients with IDA compared to those without IDA(19.2 ng/mL versus 27.7 ng/mL; p=0.019); also the frequency of vitamin D insufficiency (28.6% versus 10%; p=0.031) and the vitamin D deficiency (28.6% versus 0%; p=0.031) were detected to be higher. Conclusion: This study showed that IDA may be a risk factor for the complex FC. Although the frequencies of vitamin D insufficiency or deficiency did not exhibit any significant difference between FC types, positive correlation between IDA and vitamin D deficiency was found in the children with complex FC. This association was also found significant, in the children with the first attack of simple and complex FC. This indicated that IDA may increase risk for children with complex FC, and vitamin D deficiency may have a role for the etiology underlying IDA. Our study supports the idea that investigation of IDA in children with the diagnosis of FC, particularly during the first attack, and assessment of vitamin D levels in the patients with IDA would have a great importance regarding with prognosis.