Yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarda pasif bacak kaldırma öncesi ve sonrası inferior vena kava ve internal juguler ven respiratuar varyasyon oranlarının karşılaştırılması
Yoğun bakim ünitesinde yatan hastalarda pasif bacak kaldirma öncesi ve sonrasi i̇nferior vena kava ve i̇nternal juguler ven respiratuar varyasyon oranlarinin karşilaştirilmasi
  1. Tez No: 618147
  2. Yazar: ASLI MELEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDA BANU AKINCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: ultrason, sıvı dengesi, hemodinamik monitörizasyon, inferior vena kava, juguler venler, ultrasound, fluid balance, hemodynamic monitoring, inferior vena cava, jugular veins
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
İnferior vena kava (IVC) çapı ve solunumsal varyasyonu, ultrasonografi (USG) ile kolayca ölçülebilir ve kritik hastaların hemodinamik değerlendirmesi için kullanılabilir. İnternal juguler ven (IJV) solunumsal varyasyonu ise hemodinamik durum değerlendirmesinde son dönemde yeni bir parametre olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı pasif bacak kaldırma manevrası öncesi ve sonrasında IJV ve IVC solunumsal varyasyon oranları arasındaki korelasyonu araştırmaktır. Bir diğer amacımız ise USG konusunda farklı tecrübe düzeyindeki doktorların, USG ölçümleri arasındaki varyasyonu belirlemektir. Mekanik ventilasyon uygulanan 44 kritik hastada, USG kullanılarak IJV ve IVC çap ölçümü yapıldı. Tüm ölçümler USG konusunda farklı tecrübe düzeyindeki üç farklı doktor tarafından gerçekleştirildi. IVC ve IJV ölçümleri hem supin pozisyonda hem de pasif bacak kaldırma manevrası sonrası gerçekleştirildi Distansibilite ve kollapsibilite indeksleri hesaplandı. Farklı doktorların yaptığı USG ölçümleri arasında güçlü düzeyde korelasyon saptandı. (p0.05). Pasif bacak kaldırma sonrasında diğer gruplarda korelasyon saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Assessment of fluid responsiveness is important for management of the critically ill patients. Inferior vena cava (IVC) diameter and respiratory variation ratio of IVC can be determined by ultrasonography (USG) for hemodynamic evaluation of the critically ill patient. Internal jugular vein (IJV) respiratory variation ratio has been a new parameter for hemodynamic evaluation. Aim of this study was to investigate the correlation between respiratory variation ratios of IJV and IVC before and after passive leg raise (PLR) as well as the variability between USG measurements of different physicians. After ethical committee approval, 44 mechanically ventilated, critically ill patients were enrolled into the study. We measured IJV diameter with USG in the short axis. IVC was visualized in the subxiphoid long axis. All measurements were done separately by three physicians with different USG experience levels. Measurements of IVC and IJV were done both in supine position and after PLR. Then distensibility and collapsibility indices were calculated. There were strong correlations between the physicians in all measurements (p0.05). There was no correlation in other groups after PLR.