Tutuculuk kaybı olan alt tam protez hastalarında yumuşak astar materyalinin dikey yöndeki kemik rezorpsiyonu üzerine etkisinin radyografik olarak incelenmesi
Radiographic evaluation of the effect of soft lining materials on vertical bone resorption for mandibular edentulous patients with poor denture stability
- Tez No: 618193
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFÜ İHSAN ALADAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Alveolar kemik rezorpsiyonu, Mandibula, Radyografik ölçüm, Yumuşak astar maddeleri, Alveolar bone resorption, Mandibula, Radiographic measurement, Soft liner materials
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı silikon esaslı yumuşak astar materyali ve akrilik esaslı astar materyalinin mandibular tam protezlerin anterior, premolar ve molar bölgelerdeki alveolar kemik rezorpsiyonu üzerine etkisini 1 yıllık süreçte karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada, tutuculuk kaybı şikayeti ile başvuran 40 hastanın 20 sine silikon esaslı diğer 20 sine akrilik esaslı astar materyali uygulanmış başlangıç, 6.ay ve 12.ay da alınan panoramik radyografilerde kemik yüksekliğindeki değişimleri değerlendirmek için ölçümler yapılmıştır. Bulgular: 12 ayın sonunda her iki hasta grubunda da kemik kaybı gözlenmiş olup istatistiksel olarak anlamlı kemik kaybı izlenmemiştir. Silikon esaslı yumuşak astar maddesi uygulanan gurupta mandibulada molar ve premolar bölgede, Akrilik esaslı astar maddesi uygulanan grupta ise kesiciler bölgesinde kemik rezorpsiyonu daha fazla gözlemlenmiştir. Silikon uygulanan kadın ve erkekler karşılaştırıldığında kadınlarda erkeklere oranla daha fazla kemik rezorpsiyonu görülmüştür. Akrilik uygulanan grupta ise kadınlarda yalnızca molar bölgede kemik rezorpsiyonu daha fazla görülmüştür. Sonuç: Hem slikon esaslı yumuşak astar maddesi hemde akrilik esaslı astar maddesi uygulanan iki hasta grubunda da alveol kemik kaybı olduğu gözlenmiştir. Birbiri arasında kıyaslama yapıldığında akrilik esaslı astar maddesi kullanılan hastalarda kemik rezorpsiyon miktarı daha azdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the effect of silicone based soft lining material and acrylic based lining material on alveolar bone resorption of anterior, premolar and molar regions of mandibular full dentures over a 1 year period. Material and method: In this study, silicone-based soft liner material was applied to 20 of 40 patients Acrylic based lining material was applied to the other 20 s and measurements were made to evaluate the changes in bone height on the panoramic radiographs taken at baseline, 6th and 12th months. who applied with total loss of retention. Results: At the end of 12 months, bone loss was observed in both patient groups and no statistically significant bone loss was observed. Bone resorption was observed in the molar and premolar region of the mandibula in the group treated with Silicone-based Soft Primer, and in the cutters region in the group treated with Acrylic-based Primer. Compared to men and women treated with silicone, women had more bone resorption than men. In the acrylic group, bone resorption was more common in women than in the molar region. Conclusion: Alveolar bone loss was observed in both patient groups, in which both silicone based soft lining materials and acrylic-based lining materials were applied. When comparing each other, the amount of bone resorption is less in patients using acrylic-based soft lining material.