Sol ventrikül destek cihazlı hastaya bakım verenlerin depresyon, anksiyete, stres düzeyleri ve stresle başa çıkma tarzları
Depression, anxiety, stress levels and coping styles of caregivers with left ventricular assist device
  1. Tez No: 618202
  2. Yazar: NECLA ATİLA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESMA ÖZŞAKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: sol ventrikül destek cihazı, bakım veren, baş etme stilleri, depresyon, anksiyete, stres, left ventricular assist device, caregiver, coping style, depression, anxiety, stres
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Araştırma sol ventrikül destek cihazlı hastaya bakım verenlerin“depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri”ile“stresle başa çıkma tarzları”nın değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Yöntem: Tanımlayıcı türde olan bu çalışmanın evrenini,“Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği”nde takip edilen sol ventrikül destek cihazlı hastalara bakım veren hasta yakınları oluşturmaktadır. Araştırmanın yapılacağı tarihler arasında“Ege üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği”nde sol ventrikül destek cihazı nedeniyle takibi yapılan tüm hastalar içinden; 18 yaşından büyük olan, Türkçe konuşabilen, okuma yazma bilen, hastanın bakımından birincil olarak sorumlu ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan bakım verenler araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Örneklem grubuna, örneklem seçimine gidilmeyerek veri toplama sürecinde ulaşılabilen ve araştırmaya katılmayı kabul eden, çalışmaya alınma şartlarını karşılayan 74 hasta yakını dahil edilmiştir. Veriler, katılımcılara ait verileri belirlemeye yönelik geliştirilen“Bireysel Veri Formu”“DASS 21”ve“Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği”kullanılarak elde edilmiştir. Veriler IBM SPSS Statistics 25.0 paket programı yardımıyla değerlendirilmiştir. Bulgular: Sol ventrikül destek cihazlı hastaya bakım verenlerin %67.6'sında depresyon, %45.9'unda anksiyete, %50'sinde stres saptanmıştır. Bakım verenlerin kendine güvenli tarz başa çıkma tarzı puanı ortalaması 12.90±3.86, iyimser yaklaşım 9.41±12.24, çaresiz yaklaşım 11.24±5.05, boyun eğici yaklaşım 8.14±3.02, sosyal desteğe başvurma 7.93±2.63'dür. Sonuç: Sol ventrikül destek cihazlı hastaya bakım veren bireylerin yarısından fazlasında depresyon, yaklaşık yarısında ise anksiyete ve stres görülmüştür. Bakım veren bireylerin depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri bakım verenlerin sosyodemografik özelliklerinden, hastaya ve bakım sürecine ait bazı değişkenlerden ve stresle başa çıkma tarzlarından etkilenmektedir. Kendine güvenli yaklaşım, sosyal desteğe başvurma, iyimser yaklaşım başa çıkma tarzları IV depresyon anksiyete ve stres düzeylerini olumlu etkilerken, çaresiz yaklaşım ve boyun eğici yaklaşım ise depresyon ve stres düzeylerini olumsuz etkilemektedir. Bakım verenin ruh sağlığını korumada risk faktörü olabilecek değişkenler göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate depression, anxiety, stress levels and coping styles of caregivers with left ventricular assist device. Method: The population of this descriptive study consists of the relatives of patients who are caring for patients with left ventricular assist devices followed at the“Cardiovascular Surgery Clinic of Ege University Hospital”. All patients who were followed up for left ventricular assist device at Ege University Medical Faculty Cardiovascular Surgery Clinic during the study. The sample of the study consisted of caregivers older than 18 years, who could speak Turkish, who could read and write, were primarily responsible for the care of the patient and volunteered to participate in the study. The sample group consisted of 74 caregivers who could be reached during the data collection process and who agreed to participate in the study. The data were obtained by using an“Individual Data Form'' developed to determine the data of the participants, ''DASS 21 ”and ''Coping Styles Scale''. Data were analyzed using“IBM SPSS Statistics 25.0 ”. Results: Depression was found in 67.6% and anxiety in 50.9% and stress in 45.9% caregivers of the patients with left ventricular support device. The average of selfconfident style coping style scores of caregivers is 12.90 ± 3.86, optimistic approach 9.41 ± 12.24, helpless approach 11.24 ± 5.05, submissive approach 8.14 ± 3.02, applying for social support 7.93 ± 2.63. Conclusion: Depression, anxiety and stress levels of caregivers are affected by sociodemographic characteristics of caregivers and some variables related to patient and care process. While self-confident approach, seeking of social support, coping with optimistic approach affect depression anxiety and stress levels positively, helpless approach and submissive approach negatively affect depression and stress levels. Variables that may be risk factors should be taken into consideration in maintaining the mental health of the caregiver.