Lateral epikondilitli bireylerde ağrı, dirsek eklem pozisyon hissi ve fonksiyonel düzeyin incelenmesi
Investigation of pain, elbow joint position sense and functional status in individuals with lateral epicondylitis
  1. Tez No: 618242
  2. Yazar: EKİN UĞUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ERDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Elbow, lateral epicondylitis, joint position sense, proprioception, functional level
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kas İskelet Fizyoterapisi Ve Rehablitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortopedik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı, lateral epikondilitte (LE) ağrı, dirsek eklem pozisyon hissi ve fonksiyonel düzeyin incelenmesidir. Çalışmaya yaşları 18-40 yıl arasında değişen, unilateral evre II lateral epikondilit tanısı konulan toplam 26 kişiden oluşan çalışma grubu ile, 36 sağlıklı bireyden oluşan kontrol grubu olmak üzere toplam 62 birey dahil edildi. Bireylerin dirsek eklem taşıma açıları ve eklem pozisyon hissi değerlendirmeleri dijital gonyometre, ağrı şiddeti değerleri görsel anolog skalası (VAS), basınç ağrı eşikleri dijital algometre, üst ekstremite kas kuvvetleri el-el bileği dinamometresi, kavrama kuvveti hidrolik el dinamometresi, günlük yaşam aktiviteleri Kol, Omuz ve El Sorunları Anketi ile ve fonksiyonel düzey Hasta Bazlı Önkol Değerlendirme Anketi ile değerlendirildi. Eklem pozisyon hissi 30° fleksiyon açısında, LE grubunda hem etkilenen hem de etkilenmeyen dirsekte kontrol grubuna göre düşüktü (p0.01). LE' li bireyler için ağrı, kuvvet ve fonksiyonel yetersizliklerin yanısıra eklem pozisyon hissi kayıplarının olduğu göz önünde bulundurularak; proprioseptif eğitimin dahil edildiği fizyoterapi ve rehabilitasyon programlarının yararlı olacağı ve lateral epikondilitli bireylerde klinik değerlendirmenin kapsamlı bir şekilde yapılması gerektiği düşünülmektedir. Anahtar kelimeler : Dirsek, lateral epikondilit, eklem pozisyon hissi, propriosepsiyon, fonksiyonel düzey
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate pain, elbow joint position sense and functional status in lateral epicondylitis (LE). A total of 62 individuals aged between 18-40 years, including a study group of 26 people, diagnosed with unilateral stage II lateral epicondylitis, and a control group of 36 healthy individuals, were included in the study. Elbow joint carrying angle and joint position sense assessed with digital goniometer, pain severity values assessed by visual anolog scale (VAS), pressure pain thresholds assessed with digital algometer, upper extremity muscle strength measurements assessed with hand- held dynamometer, wrist dynamometer and grip strength assessed with hydraulic hand dynamometer. Activity of daily life status assessed with Turkish version of Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand questionnaire and functional status assessed with Turkish version of Patient Rated Tennis Elbow Evaluation questionnaire. Joint position sense at 30 ° flexion angle was lower in the LE group in both affected and unaffected elbows than in the control group (p 0.01). Pain, strenght and functional deficiencies accompanying with loss of joint position sense are taking into consideration in individuals with lateral epicondylitis; we suggest that physiotherapy and rehabilitation programs including proprioceptive training would be beneficial and clinical evaluation should be done comprehensively.