Borderline kişilik özellikleri çocuk ölçeği Türkçe formunun geçerlik ve güvenirlik çalışması
The vali̇di̇ty and reli̇abi̇li̇ty study of borderli̇ne personali̇ty features scale for children-BPFSFC Turki̇sh form
- Tez No: 618251
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK AKÇA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Borderline Kişilik Bozukluğu, geçerlik, güvenirlik, ergen, ölçek, Borderline Personality Disorder, validity, reliability, adolescence, scale
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Borderline Kişilik Özellikleri Çocuk Ölçeği- BKÖÇÖ Türkçe Formunun geçerlik, güvenirlik ve faktör yapısının incelenmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Çalışmaya çocuk ve ergen psikiyatri polikliniğine başvuran 12-18 yaş aralığında 168 hasta ve ortaokul ve lise düzeyinde iki okuldan alınan 12-18 yaş aralığında 181 ergen dahil edilmiştir. Tüm katılımcılardan araştırmacılar tarafından hazırlanan sosyodemografik veri formunu, Borderline Kişilik Özellikleri Çocuk Ölçeği (BKÖÇÖ), Kişilik İnanç Ölçeği-Kısa Form (KİÖ-KF), Kısa Semptom Envanteri (KSE) ve DSM-V Kişilik Envanteri-Kısa Form (DKE-KF) ölçeklerini doldurmaları istenmiştir. Ayrıca klinik grubundaki katılımcılara Okul Çağı Çocukları İçin Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli Türkçe Uyarlaması (ÇDŞG- ŞY-T) uygulanmıştır. Klinik grubundaki katılımcıların ebeveynlerinden çocuklarının yaşam kalitesini belirlemek üzere Çocuklar için Yaşam Kalitesi Ölçeği (ÇYKÖ) doldurmaları istenmiştir. İlk değerlendirilmelerin yapılmasından beş ay sonra klinik grubu katılımcılarından rastgele seçilen 41 katılımcıya BKÖÇÖ tekrar uygulanmıştır. Bulgular: Yapılan ölçüte dayalı geçerlik analizlerininin sonucuna göre; BKÖÇÖ her iki grupta, KİÖ-KF borderline alt öçeği, DKE-KF borderline ile ilişkili kişilik görünümleri ve KSE ile pozitif yönde, klinik grubunda ÇYKÖ ile negatif yönde ilişkili bulunmuştur. Ayrıca ölçek klinik grubunda ÇDŞG- ŞY-T'ye göre toplam tanı ve semptom sayısı ile pozitif yönde ilişkili bulunmuştur. BKÖÇÖ'nün yapı geçerliğini değerlendirmek için yapılan faktör analizinde; her iki grupta hem keşfedici hem de doğrulayıcı faktör analizi sonuçlarına göre tek faktörlü bir yapı elde edilmiştir. BKÖÇÖ' nün Cronbach α değeri klinik grubunda 0.84, kontrol grubunda 0.79 bulunmuştur. Ölçeğin test-tekrar test güvenirliği korelasyon katsayısı 0.724 olarak saptanmıştır. Sonuç: Yapılan istatistiksel analizler sonucunda BKÖÇÖ' nün Türk toplumu ergenlerinde geçerli ve güvenilir olduğu ve ülkemizde kullanıma sunulabileceği saptanmıştır. BKÖÇÖ'nün ergenlerde borderline kişilik bozukluğu ile ilgili yeni yapılacak çalışmalara katkı sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the validity, reliability, and factor structure of the Borderline Personality Features Scale for Children Turkish Form. Methods: The study included 168 patients aged 12-18 years who were admitted to the child and adolescent psychiatry outpatient clinic and 181 adolescents aged 12-18 years from two schools at secondary and high school levels. All participants were asked to fill the sociodemographic data form prepared by the researchers, and the Boderline Personality Features Scale for Children (BPFSFC), Personality Belief Questionaire- Short Form (PBQ-SF), Brief Semptom Inventory (BSI) and Personality Inventory for DSM-V (PID-5) scales. In addition, The Kiddie Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School-Age Children -Present and Lifetime Version-Turkish Version (K-SADS-PL-T) was administered to the participants in the clinical group. Parents of the participants in the clinical group were asked to complete a Pediatric Quality of Life Inventory (PEDsQL) to determine the quality of life of their children. BPFSFC were re-administered to 41 randomly selected participants from the clinical group five months after the initial assessments. Results: According to the results of criterion-related validation; BPFSFC was positively correlated with PBQ-BF borderline subscale, PID-5 borderline related facets and BSI ın both groups and was negatively correlated with the PedsQL in the clinical group. Also scale was positively correlated with the number of diagnoses and psychiatric symptoms according to KSADS-PL in the clinical group. In the factor analysis conducted to evaluate the construct validity of the BPFSFC; according to both exploratory and confirmatory factor analysis results in both groups, a single factor structure was obtained. The Cronbach's α value of the scale was 0.84 in the clinical group and 0.79 in the control group. The test-retest reliability correlation coefficient of the scale was 0.724. Conclusion: As a result of the statistical analysis, we have found that the BPFSFC is valid and reliable scale to evaluate borderline personality features in Turkish adolescents and could be use in our country. It is thought that the BPFSFC will contribute to the new studies on borderline personality disorder in adolescents.