Subpektoral ve prepektoral implant rekonstrüksiyonu uygulanmış hastalarda üst ekstremite fonksiyonelliği ve omuz propriyosepsiyonunun değerlendirilmesi
Assessment of upper extremity functionality and shoulder proprioception on patients who underwent subpectoral and prepectoral implant reconstruction
  1. Tez No: 618250
  2. Yazar: MİNE ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇETİN SAYACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: fonksiyonellik, meme kanseri cerrahisi, prepektoral implant rekonstrüksiyonu, propriyosepsiyon, subpektoral implant rekonstrüksiyonu, breast cancer, functionality, prepectoral implant reconstruction, proprioception, subpectoral implant reconstruction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma, subpektoral ve prepektoral implant rekonstrüksiyonu uygulanmış hastalarda üst ekstremite fonksiyonelliği ve omuz propriyosepsiyonunu değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Prepektoral implant cerrahisi geçirmiş (PİCG) 28 hasta ve subpektoral implant cerrahisi geçirmiş (SİCG) 28 hasta ile 24 sağlıklı kadın olmak üzere toplam 80 kişi çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya katılan tüm bireylerin, üst ekstremite fonksiyonel seviyeleri“Timed Functional Arm and Shoulder Test (TFAST)”ve“Kol, Omuz ve El Sorunları Anketi”(DASH) ile, omuz aktif normal eklem hareket açıklığı universal gonyometre ile, omuz eklemi propriyosepsiyon duyusu ise“Clinometer”adlı mobil telefon uygulaması ile değerlendirildi. Her iki cerrahi grubu ile kontrol grubu arasında üst ekstremite fonksiyonelliği değerlendirildiği, DASH ve TFAST açısından kontrol grubu ile cerrahi gruplar arasında anlamlı fark varken (p:0,000), subpektoral veya prepektoral implant cerrahisi geçirmiş hastalar arasında anlamlı fark yoktu (p:0,078). Subpektoral veya prepektoral implant cerrahisi geçirmiş hastalar ile kontrol grubu arasında değerlendirme sonucunda cerrahi geçiren hastalarda omuz normal eklem hareketlerinde açı kayıpları olduğu bulundu. Omuz proprisepsiyonu açısından SİCG hastaların 75° dış rotasyon (p:0,046), 45° iç rotasyon için etkilenen tarafta anlamlı bir fark ortaya çıkmıştır (p: 0,005). Sonuç olarak, meme rekonstrüksiyon cerrahilerinin üst ekstremite fonksiyonelliği, aktif omuz normal eklem hareketi açıklığı ve propriyosepsiyon üzerine negatif yönde etkisi olduğu düşünülmektedir. Buna bağlı olarak meme rekonstrüksiyonu sonrası oluşabilecek üst ekstremite etkilenimlerini minimuma indirmek ve hastaların yaşam kalitesini yükseltmek için cerrahi öncesi ve sonrası fizyoterapinin, tedavi programına eklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate upper extremity functionality and shoulder proprioception in patients who underwent subpectoral and prepectoral implant reconstruction. A total of 80 participants in which 28 of patients had Prepectoral Implant Reconstruction Surgery (PIRS), 28 of patients had Subpectoral Implant Reconstruction Surgery (SIRS) and a healthy control group of 24 were included in this study. Timed Functional Arm and Shoulder Test (TFAST) and Arm, Shoulder and Hand Problems Questionnaire (DASH) were used to measured the upper extremity functionalities of the participants. Universal goniometer was used to evaluate active range of motion of the shoulder joint. Shoulder proprioception was measured by“Clinometer”, a mobile phone application. The patients who underwent unilateral surgery were divided into two groups: affected and unaffected. The patients who underwent bilateral surgery were divided into two groups: dominant and nondominant. There was no significant difference in upper extremity functionality between PIRS and SIRS groups while there was a significant difference when compared with the healthy group (p:0,000; p:0,078). Active shoulder joint range of motion generally showed loss of angle in surgical groups. In terms of shoulder proprioception, there was a significant difference in SICG patients' 75 ° external rotation (p: 0.046) and 45 ° internal rotation for the affected side (p: 0.005). As a result, it has been observed that breast reconstruction surgeries have a negative effect on upper extremity functionality, active range of motion of the shoulder joint and proprioception. Related to that, it is recommended to add physiotherapy before and after surgery to the treatment program in order to minimize the effects of upper extremities that may occur after breast reconstruction and to improve functionality and the quality of life of patients.