Acil serviste künt torakoabdominal travmalı hastaların takip ve taburculuk kararında yatakbaşı ultrason ve biyokimyasal belirteçlerin karşılaştırılması
Comparison of bedside ultrasound and biochemical markers in the follow-up and discharge decision of patients with blunt thoraco-abdominal trauma in the emergency department
  1. Tez No: 618336
  2. Yazar: MUMİN MURAT YAZICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZCAN YAVAŞİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Künt Torakoabdominal Travma, Yatakbaşı Ultrasound, Acil Tıp, Blunt Thoracoabdominal Trauma, Bedside Ultrasound, Emergency Medicine
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş ve Amaç: Travma, dünyada genç ölümlerin birinci sıra, tüm ölümlerin üçüncü sıra en sık nedenidir. Travma hastalarının takip ve taburculuğunda görüntüleme yöntemleri, laboratuvar testleri ile birlikte klinik karar verme kuralları rol oynar. Hastaların klinik ciddiyet sınıflamasında hemodinamik bulgular, laboratuvar testleri, görüntüleme yöntemleri bize yardımcı olmaktadır. Bu çalışmada künt torakoabdominal travmalı hastaların takip ve taburculuk kararında yatakbaşı ultrason ve biyokimyasal belirteçlerin karşılaştırılmasını ve ayrıca acil servis takibi sonrası taburculuğu düşünülen hastalarda; taburculuk kararıyla, sonografik bulguların ilişkisini araştırmayı amaçlamaktayız. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada belirli bir süre zarfında Recep Tayip Erdoğan Üniversitesi-Rize Eğitim Araştırma Hastanesi acil servisine başvuran künt torakoabdominal travmalı hastaların; travma takipleri sırasında, rutin tetkiklerine ilave olarak, tekrarlayan yatakbaşı ultrason yapılarak, rutin tetkiklerle ilişkisi ve taburculuk kararında ki rolü değerlendirilmiştir. Bulgular ve Sonuç: Çalışmamız 83 hasta ile yapılmıştır. Yatakbaşı ultrason'un patolojiyi tespit etme ve yatış kararında laboratuvar parametrelerinden üstün olduğu saptanmıştır (p=0.01, Kruskal-Wallis). Ayrıca yatakbaşı ultrasonun patolojiyi dışlama konusunda ki yüksek özgüllükte olmasının taburculuk kararında değerli ve başarılı olduğu da söylenebilinir (duyarlılık %75, özgüllük %100).
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Trauma is the most common cause of young deaths andthe third most common cause of death in the world. Imaging methods, laboratory tests and clinical decision making rules play a role in the follow-up and discharge of trauma patients. Hemodynamic findings, laboratory tests and imaging methods help us in the classification of patients with clinical severity.In this study, we compared the bedside ultrasound and biochemical markers in the follow-up and discharge decision of patients with blunt thoracoabdominal trauma and also, patients who were discharged after emergency room follow-up; we aim to investigate the relationship between the discharge decision and sonographic findings. Material and Methods: In this study, blunt thoracoabdominal trauma patients admitted to the emergency department of Recep Tayip Erdoğan University – Rize Training and Research Hospital within a certain period of time; in addition to routine examinations, recurrent bedside ultrasound was performed during trauma follow-up and its relationship with routine examinations and its role in discharge decision were evaluated. Results and Conclusion: 83 patients were included in the study. Bedside ultrasound was found to be more excellent than laboratory parameters in determining pathology and hospitalization decision (p=0.01, Kruskal-Wallis). Additionally, the high specificity of bedside ultrasound to exclude pathology can be said to be valuable and successful in the decision to discharge (sensitivity %75, specificity %100).