Künt abdominal travma ile acil serviste izlenen hastaların laboratuar ve yatak başı hemoglobin ölçümlerinin karşılaştırılması
Comparison of laboratory and bedside hemoglobin measurements of patients with blunt abdominal trauma in the emergency department
  1. Tez No: 310036
  2. Yazar: ÖZGÜR DOYLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIDVAN ATİLLA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Hemoglobin, blunt abdominal trauma, Radical-7TM Pulse CO-OksimeterTM
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
AMAÇ: Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Erişkin Acil Servisine künt abdominal travma nedeniyle başvuran hastaların acil servis içindeki takibinde ve klinik sonlanma kararında yatak başı girişimsel olmayan seri hemoglobin ölçümünün etkinliğini değerlendirmeyi amaçladık.YÖNTEM: Prospektif, kesitsel ve tanımlayıcı özellikteki çalışmamızın evrenini 01.11.2011 - 30.11.2011 tarihleri arasında Dokuz Eylül Hastanesi Erişkin Acil Servise başvuran ?Künt abdominal travmalı ve rutin olarak kan hemoglobin takibi? yapılan hastalardan dahil olma kriterlerini karşılayanlar oluşturdu. Hastaların yatak başı girişimsel olmayan seri hemoglobin ölçümleri, dominant olmayan elin dördüncü parmak ucundan, Radical-7TM Pulse CO-OksimetreTM (Masimo Corp, Irvine, CA, ABD) ve parmak ucu probu ile yapıldı. Referans kan hemoglobin değerlerinin ölçümü ise Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Merkez Laboratuarında Coulter® LH 780 hematoloji analizatörü (Beckman Coulter, Stive) kullanılarak yapıldı.BULGULAR: Dahil olma kriterlerini karşılayan 70 hasta çalışmaya alındı. Hastaların acil servise başvuru anında ölçülen laboratuar hemoglobin değerlerinin ortalaması 13,9±1,5 gr/dl, girişimsel olmayan hemoglobin değerlerinin ortalamaları 13.4±1.6 gr/dl saptandı. İki yöntem karşılaştırıldığında hemoglobin değerleri arasında ortalama 0.56 ±0.83 gr/dl (%95 Güven aralığında 0,3685- 0,7687) bir fark olduğunu saptandı.SONUÇ: Bu çalışmada Radical-7TM Pulse CO-OksimetreTM cihazı ile yapılan yatak başı girişimsel olmayan seri hemoglobin izlemi ve standart laboratuar hemoglobin ölçümü sonuçlarının birbiriyle uyumlu olduğu bulundu. Künt abdominal travma hastalarının hemoglobin değeri takibinde bu cihaz alternatif yöntem olarak kullanılabilir.ANAHTAR KELİMELER: Hemoglobin, künt abdominal travma, Radical-7TM Pulse CO-OksimetreTM
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: We aimed to evaluate the effectiveness of bedside non-invazive hemoglobin measurements during the clinical follow-up and decision of termination of patients admitted to the Dokuz Eylül University Hospital Emergency Department with blunt abdominal trauma.METHOD: The universe of our prospective, cross-sectional and descriptive research is formed from the patients admitted to Dokuz Eylül University Hospital Emergency Department with blunt abdominal trauma, met the criteria for inclusion and taken blood samples for hemoglobin levels during the dates between 01/11/2011-30/11/2011. Serial non-invasive bedside measurements of hemoglobin levels (HbYB) were measured from the fourth finger of non-dominant hand with Radical-7TM Pulse CO-OksimeterTM. Blood hemoglobin levels (HbLab) were measured with Coulter® LH 780 hematology analyzer (Beckman Coulter, Stive) in the hematology laboratory..RESULTS: 70 patients met the inclusion criteria were taken to the study. The avarage of laboratuary and non-invazive bedside hemoglobin levels on admission were 13,9±1,5 gr/dL and 13.4±1.6 gr/dL, respectively. When two methods compared, hemoglobin levels showed an avarage 0.56±0.83 gr/dL differance (95% confidence interval 0.3685 to 0.7687).CONCLUSION: In this study serial non-invasive bedside monitoring of hemoglobin measurements with Radical-7TM Pulse CO-OksimeterTM and standard laboratory measurement of hemoglobin levels were found to be compatible with each other. This device can be used as an alternative method during the hemoglobin level follow-up of blunt abdominal trauma patients.