Aile hekimliği polikliniğine başvuran yaşlı hastalarda anemi sıklığı ve eşlik eden hastalıkların değerlendirilmesi
Frequency of anemia and accompanying diseases in elderly patients applying to family medicine outpatient clinic
- Tez No: 618340
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ENGİNYURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Anemi, yaşlılık, kronik hastalıklar, aile hekimliği, Anemia, olderly, chronic diseases, family medicine
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Giriş: Anemi Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre hemoglobin değerinin erkeklerde 13 g/dl, kadınlarda ise 12 g /dl altında olması olarak tanımlanır. Anemi yaşlı erişkin popülasyonda yüksek prevalans ve buna bağlı belirgin morbidite ve mortalite nedeniyle küresel bir sağlık sorunudur. Yaşlılarda anemi, zayıflık, kırılganlıkta artma, kas güçsüzlüğü ve düşme dahil diğer fiziksel fonksiyon belirteçleri ile ilişkilidir. Anemi, kardiyovasküler ve diğer kronik hastalıkları olan yaşlı hastalarda daha kötü prognoz gösterir. Bu çalışmamızdaki amacımız, giderek yaşlanan nüfusumuzda birçok olumsuzlukların kaynağı olan ve yaşam kalitesini doğrudan etkileyen anemi ve ilişkili olduğu durumların değerlendirilmesi ile güncel yaklaşımların gözden geçirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklemini Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniğine Mayıs 2018 - Mayıs 2019 tarihleri arasında başvuran 18 yaş üstü hastalar oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından gözlemsel tipte retrospektif dosya taraması şeklinde planlandı. Hastanın hemogram ve biyokimya sonuçları incelendi. Anemi tanımı, DSÖ kriterlerine göre hemoglobin değerinin erkeklerde 13 gr/dl, kadınlarda 12 gr/dl altında olması ile değerlendirildi. Ortalama eritrosit hacmine (MCV) göre; Mikrositer (MCV100) olarak olmak üzere üç gruba ayrıldı. Bulgular: Araştımaya 119 genç, 401 yaşlı olmak üzere 520 hasta katılmıştır. 65 yaş ve üzeri 401 katılımcı ayrıntılı olarak incelenmiştir. 401 yaşlı katılımcının 237' sinde (%59.1) anemi tespit edilmiştir. Yaşlı anemik hastaların %42.6 'sı kadınlar, %16.4'ü erkeklerden oluşmaktadır. Yaşlı hastalarda mikrositer anemi % 8.8, normositer anemi % 87.8, makrositer anemi % 3.4 bulunmuştur. Yaşlı hastaların %32.9'unda kronik hastalık anemisi, %2 demir eksikliği anemisi, %40.5 kronik böbrek yetmezliği anemisi vardır. Sonuç: Anemi yaşlı hastalarda önemli bir sağlık sorunudur. Anemiyi yaşlanmaya bağlı normal fizyolojik bir süreç olarak değerlendirmemek gerekir. Anemi etyolojisi, eşlik eden hastalıkları, tedavisi ve önlemler açısından özel yaklaşımlar gerektirir. Yaptığımız çalışma ayaktan polikliniğe başvuran yaşlı hastalarda aneminin tahmin edilenden daha sık ve daha büyük bir sorun olduğunu göstermektedir. Altta yatan nedeni tespit edip tedavi yapıldığında yaşlıların yaşam kalitesinde ve belki de yaşam sürelerinde dramatik düzelmeler sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Anemia is defined as, hemoglobin levels lower of 13 g / dl in men, and 12 g / dl in women according to World Health Organization (WHO) data. Anemia is a global health problem, due to its high prevalence, and associated morbidity and mortality in the elderly adult population. It is associated with other physical function markers, including anemia, weakness, increased fragility, muscle weakness and falls in the elderly. It shows worse prognosis in elderly patients with anemia, cardiovascular and other chronic diseases. aim of this study is, to review the current approaches, and to evaluate the anemia, and related conditions that directly affect the quality of life, which is the source of many adversities in our aging population. Materials and Methods: The sample of the study consisted of patients over the age of 18, who applied to Ordu University Education and Research Hospital Family Medicine Outpatient Clinic, between May 2018 and May 2019. The data of the study was planned by the researcher, as an observational type retrospective file scan. The hemogram and biochemistry results of the patient were examined. The definition of anemia was evaluated according to WHO criteria with hemoglobin value below 13 gr / dl in men and 12 gr / dl in women. According to the average erythrocyte volume (MCV), it was divided into three groups as micrositers (MCV 100). Results: A total of 520 patients, 119 young and 401 elderly, participated in the study. 401 participants aged 65 and over were examined in detail. Anemia was detected in 237 (59.1%) of the 401 elderly participants. 42.6% of the elderly anemic patients were female and 16.4% were male. Microcytic anemia was found to be 8.8%, normocytic anemia was 87.8% and macrocytic anemia was 3.4% in the elderly patients. 32.9% of the elderly patients had chronic disease anemia, 2% iron deficiency anemia, 40.5% chronic renal failure anemia. Conclusion: Anemia is an important health problem in elderly patients. Anemia should not be regarded as a normal physiological process due to aging. It requires special approaches in terms of anemia, etiology, concomitant diseases, treatment and precautions. Our study shows that, anemia is a more frequent and larger problem than expected in elderly patients admitted to the outpatient clinic. Dramatic improvements in the quality of life and perhaps life expectancy of the elderly can be achieved, when the underlying cause is identified and treated.