Kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine anormal uterin kanama şikâyeti ile başvuran 15-49 yaş grubu kadınlarda anemi sıklığı ve ilişkili faktörler
Frequency of anemia and related factors in women aged 15-49 age who apply with a complaint of abnormal uterine bleeding to the gynecology and obstetrics outpatient clinic
- Tez No: 639710
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN ERSİN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Anormal uterin kanama, anemi, PALM-COEİN, demir eksikliği, Abnormal uterine bleeding, anemia, PALM-COEIN, iron deficiency
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Araştırmamızda kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine Anormal Uterin Kanama (AUK) şikâyeti ile başvuran 15-49 yaş grubu kadınlarda anemi sıklığı ve derecesini belirlemeyi ve bu durumun obstetrik-jinekolojik öykü, sosyodemografik özellikler, eşlik eden komorbid durumlar, ayaktan veya yatarak tedavi veya müdahale gerekliliği gibi faktörlerle ilişkisini ayrıca hastaların PALM-COEİN sistemine göre sınıflandırılması ve anemi ile ilişkisini ortaya koymayı amaçladık. Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı nitelikte olan çalışmamıza Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine ilk kez başvuran 15-49 yaş grubu 365 hasta dahil edilmiştir. Hastalar yaş temelli katmanlamaya uygun olarak seçilmiştir. Araştırmacı tarafından hastalara 5 ana kısımdan oluşan anket formu yüz yüze görüşme tekniği ile uygulanmıştır. İlk bölümde medeni durum, eğitim, meslek, gelir düzeyinin olduğu sosyodemografik verileri, 2.bölüm sigara öyküsü, ek hastalıklar, kullanılan ilaçları, 3.bölüm kontrasepsiyon yöntemi, gravida, parite, yaşayan, düşük, küretaj sayıları ve adet döngüsü parametrelerini, 4.bölüm USG, laboratuar sonuçları, PALM-COEİN sınıflamasını, 5.bölüm tedavi ve girişimsel işlemleri içeren kısımdır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen AUK'lı 365 kadın hastanın yaş ortalaması 34,4±9,7 idi. Katılımcılarda anemi prevalansı %38,9 iken subjektif HMB'li (Ağır Menstrüel Kanama) hastalarda bu oran %61,1; objektif HMB'li hastalarda %58,2 bulunmuştur. Katılımcılarda AUK nedenleri yeni FİGO sınıflamasına göre yapısal (PALM) ve yapısal olmayan (COEİN) nedenler diye kategorize edildiğinde %25,2 hasta PALM grubunda yer almakta iken %74,8 hasta COEİN grubunda yer almaktaydı. PALM grubundaki hastalarda anemi oranı %60 iken COEİN grubundaki hastalarda bu oran %35,3 idi. Sonuç: Reprodüktif çağdaki kadınlarda anemi hem hastayı hem de olası gebelik durumunda anne karnındaki fetüsü etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Bu çalışma web ortamında yapılan literatür taramasında 15-49 yaş grubunda palm coein sınıflaması ve anemi arasındaki ilişkiyi araştıran nadir çalışmalardandır. Bu verilerden faydalanılarak kapsamlı çalışmalar sayesinde üreme çağındaki kadınların anemi ilişkili mortalite ve morbiditelerinin önlenmesi ve azaltılmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to determine the frequency and degree of anemia in women aged 15-49 who were admitted to the gynecology and obstetrics outpatient clinic with the complaint of Abnormal Uterine Bleeding (AUB) and the obsetric-gynecological history, sociodemographic characteristics, accompanying comorbid conditions, outpatient or inpatient treatment or intervention. We aimed to reveal the relationship between the factors such as necessity and the classification of patients according to the PALM-COEIN system and the relationship with anemia. Materials and Methods: In our cross-sectional and descriptive study, 365 patients aged 15-49 who applied to the Obstetrics and Gynecology outpatient clinic for the first time were included. Patients were selected in accordance with age-based stratification. The questionnaire form consisting of 5 main parts was applied to the patients by the researcher using face to face interview technique. In the first part, the sociodemographic data including marital status, education, occupation, income level, the second part smoking history, comorbidities, drugs used, part 3 contraception method, gravida, parity, living, abortion, number of curettage and menstrual cycle parameters. section includes USG, laboratory results, PALM-COEIN classification, section 5 includes treatment and interventional procedures. Results: The mean age of 365 female patients with AUB included in the study was 34.4 ± 9.7. While the prevalence of anemia in the participants is 38.9%, this rate is 61.1% in patients with subjective HMB (Heavy Menstrual Bleeding); It was found 58.2% in patients with objective HMB. When the causes of AUK in the participants were categorized as structural (PALM) and non-structural (COEIN) causes according to the new FIGO classification, 25.2% of the patients were in the PALM group, while 74.8% of them were in the COEIN group. While the rate of anemia was 60% in the PALM group, it was 35.3% in the COEIN group. Conclusions: In women of reproductive age, anemia is an important health problem affecting both the patient and the fetus in the womb in possible pregnancy. This study is one of the rare studies investigating the relationship between palm coein classification and anemia in the 15-49 age group in the literature review conducted on the web. Using these data, comprehensive studies will contribute to the prevention and reduction of anemia-related mortality and morbidity in women of reproductive age