Volatility spillover between sectors in Greek stock market: Crisis effect
Yunanistan hisse senedi piyasasındaki sektörler arası oynaklık yayılması: kriz etkisi
  1. Tez No: 618375
  2. Yazar: NAZAN KUTLUER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDA SELİN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Maliye, Econometrics, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Yayılma etkisi, Oynaklık Yayılma Etkisi, Getiri Yayılma Etkisi, Kriz Etkisi, Yunanistan Hisse Senedi Piyasası, Diebold&Yılmaz Modeli, Spillover Effect, Volatility Spillover, Return Spillover, Crisis Effect, Greek Stock Market, Diebold&Yılmaz Model
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finansal İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansal İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 25
Özet
Bu araştırmada; Ocak 2006'dan Kasım 2015'e kadar olan dönemde, Yunanistan hisse senedi piyasasındaki sektörler arası getiri ve oynaklık yayılmasına global finansal krizin etkisi incelenmektedir. Sektörler arası oynaklık yayılmaları ile getiri yayılmalarını hesapladık. Athex olarak adlandırılan Atina Borsası'ndan on üç tane sektörel endeks bulduk. Seçmiş olduğumuz on üç sektör şunlardan oluşuyor; Teknoloji, Petrol&Gaz, Varlıklar, Yapı&Malzemeleri, Sanayi Ürünleri&Hizmetleri, Bireysel&Hanehalkı, Sağlık Hizmeti, Perakende, Seyahat&Eğlence, Telekomünikasyon, Kamu Hizmetleri, Bankacılık ve Finansal Hizmetler. Bu çalışma 3 Ocak 2006-30 Kasım 2015 periyodu içerisindeki günlük hisse senedi getirilerini içermektedir ve inceleme yapabilmek için elimizdeki periyodu kriz öncesi ve kriz süresince olmak üzere iki alt döneme ayırmaktayız. 3 Ocak 2006'dan 31 Aralık 2007'ye kadar olan dönemi kriz öncesi dönem olarak ve 2 ocak 2008'den 30 Kasım 2015'e kadar olan dönemi ise kriz dönemi olarak ayırıyoruz. Diebold&Yılmaz modelini kullanıyoruz ve vector otoregresif modelden türetilmiş olan sapmaların ayrışımlarına yoğunlaşıyoruz. Bu model sektörler arasındaki yayılma etkilerini birleştirebilmemizi sağlar. Bu çalışmada, Yunanistan hisse senedi piyasasının hangi durumlarda etkilendiğini ve diğer sektörel değişimlerle ne gibi bi ilişkisi olduğunu sunuyoruz.
Özet (Çeviri)
This study examines the global financial crisis effect of return and volatilty spillovers between the sectors in Greek Stock Market during the period January 2006 to November 2015. We measured the volatility spillovers and return spillovers between the sectors. We have found that thirteen sectoral indices from the Athens Stock Exchange which calls as an ATHEX. The thirteen selected sectors are; Technology, Oil&Gas, Resources, Construction&Materials, Industrial Goods&Services, Personal&Household, Health Care, Retail, Travel&Leisure, Telecommunication, Utilities, Banks and Financial Services. This study includes daily stock returns from 03 January 2006 to 30 November 2015 and for analyzing; periods have divided into two sub-terms before and during the crisis terms which are Pre-crisis (03 January 2006 to 31 December 2007) and (02 January 2008 to 30 November 2015) During the crisis periods. We use Diebold and Yılmaz model and we focused on variance decompositions that are derived from Vector AutoRegressive (VAR) model. This model allows us to combine spillover effect between sectors. In this paper, we presented in which cases Greek Stock Market has affected and what is the relationship with other sectoral changes.