Rationality of inflation expectations in a financially repressed economy
- Tez No: 11745
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜBİDEY TOGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Akılcı beklentiler, adaptif beklentiler, para talebi fonksiyonu, vektör otoregresyon modeli, durağanlık, denklemler arası kısıtlamalar, Rational expectations, money demand function, vector-autoregression, stationarity, cross-equation restrictions
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 25
Özet
ÖZET MALİ PİYASALARI AZ GELİŞMİŞ BİR EKONOMİDE ENFLASYON BEKLENTİLERİNİN AKILCILI?I ERDEM BASÇI Yüksek Lisans Tezi, Ekonomik ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Sübidey Togan Ekim 1990, 25 sayfa Bu çalışma halkın enflasyon beklentilerinin niteliği hakkında bir fikir edinmek amacıyla Türkiye'deki para, fiyat, milli gelir ve faiz oranları arasındaki dinamik etkileşimi incelemektedir. Halkın beklentilerini modelleyen dört ayrı hipotez önerilmiş ve bunlar aynı para talebi modeli çerçevesinde sınanmıştır. İncelenen dönemde faizlerin serbest piyasada oluşmamış bulunması, para talebinin faiz hassasiyeti parametresinin etkin bir şekilde tahmin edilebilmesine imkan verecek şekilde, reel faizlerde dalgalanmaya neden olmuştur. Model parametrelerinin tahmini ve hipotez testleri dört makroekonomik değişkenin zaman serilerinin kısıtlanmış ve serbest parametreli vektör otoregresyon modelleri üzerinde yapılmıştır. Bu değişkenler paranın, fiyatların, reel milli gelirin ve faizlerin yıllık değişim miktarlarıdır. Ayrıca her hipotez için örnek dışı kestirimler de yapılmış ve karşılaştırılmıştır. Sonuçların çoğu az bilgilendirilmiş ve adaptif beklentiler hipotezini, çok bilgilendirilmiş veya akılcı beklentiler alternatiflerinden daha fazla desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
A B ST R A C T RATIONALITY OF INFLATION EXPECTATIONS IN A FINANCIALLY REPRESSED- ECONOMY ERDEM BASCI M.A. in Economics Supervisor: Professor Subidey Togan October 1990, 25 pages This study attempts to assess the quality of public's expectations of inflation by investigating the dynamic interactions between money, prices, income and interest rates in Turkey. Four alternative hypotheses on public expectation formation rule are proposed and tested in the context of the same real money balances model. The fact that interest rates were not determined by the market forces in the investigated period provides sufficient volatility in the real interest rates, and hence reduces the confidence bands of the estimates of the interest sensitivity parameter of the real money demand function. The estimation of parameters and tests of hypotheses are carried out on restricted and unrestricted vector-autoregressive representations of the time series of four economic variables, namely growth rates of money, prices, output and interest rates. Out of sample forecasts are also carried out and compared. Most of the results are in favor of the adaptive and less informed expectations hypothesis rather than rational or more informed ones.