Konstrüktivizmin fotoğraf alanında incelenmesi
Investigation of constructivism in photography
  1. Tez No: 618551
  2. Yazar: MUSTAFA TARIK CANBAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA DOĞAN SÖZÜER, PROF. DR. SEFA ÇELİKSAP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Konstrüktivizm, Fotoğraf Sanatı, Konstrüktivist Fotoğraf, Konstrüktivist Fotoğrafçı, Constructivism, Art Photography, Constructivist Photography, Constructivist Photograph
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fotoğraf ve Video Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Fotoğraf ve Video Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
İnsanlığın ortaya çıkışından itibaren bu güne kadar gelmesini sağlayan en önemli etkenlerin başında onun alet üretebilme kabiliyeti olmuştur. Zamanla bu kabiliyetini geliştirmiş, güçlendirmiş ve kendi gücünün çok daha üstünde araçlar üretmeyi başarabilmiştir. Üretilen bu yetenekli araçlardan birisi de fotoğraf makinesi olmuştur. Nesneleri kolayca çizebilmenin ve uzun süre saklayabilmenin yolunun bulunması insanlara büyük kolaylıklar sağlamıştır. Daha önce gidilmemiş yerlerin fotoğrafları dünyaya yayılmış, haberler fotoğrafın basın sektöründe kullanımıyla birlikte daha da etkili hale gelmiş ve daha birçok alanda devrimsel etkilere neden olmuştur. 20.yy.da gelişen makine kültürü ve sanayileşme sanatta da kendine yer bulmuştur. Konstrüktivist sanatçılar, makineleri ve geometriyi sanata dahil etti. Bu sayede yeni bir sanat akımı karşımıza çıkmıştır. Bu çalışmada konstrüktivizm sanat akımının fotoğraf sanatı üzerindeki etkileri literatür taraması yöntemiyle incelenecektir.
Özet (Çeviri)
One of the most important factors that extents since the occurence of human begins is the ability to produce tools. in the course of time, this ability has been improved, got stronger and succeeded to produce tools these are for above its own strength. One of those talented products is the camera. After the industrial revelation; with the discovery of photographic recording and the way of keeping the photograph, the destiny of humanity has begun to change visually. By means of the recordings, the visuals of not visited places have been shared with people. Developing concept of machinery and industrialization have found a place in arts as well. Constructionist artists included the machines and geometry in arts. This, a new art movement came forward. In this study, the impact of constructivism art movement on the art of photography will be examined with the method of literature review.