Marka değerinin tüketici satın alma davranışı üzerine etkisi: THY örneği
The impact of brand value on consumer purchasing behavior: THY sample
- Tez No: 618558
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici Davranışı, Satın Alma Davranışı, Marka Değeri, Consumer Behavior, Purchasing Behavior, Brand Value
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Günümüzde ulaşım sektöründe yaşanan hızlı rekabetle birlikte havayolu pazarının da değişimiyle marka ve marka değeri kavramlarının önemi daha da artmıştır. Marka kavramı bu alanda da tüketicilerin satın alma kararlarını etkileyen önemli bir faktör haline gelmiştir. Çalışmanın temel amacı, ülkemizin ulusal bir havayolu şirketi olan Türk Hava Yolları müşterilerinin kurumla ilgili marka değeri algılamaları ile satın alma davranışları arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Çalışmada marka değeri; kalite çağrışım, marka sadakati, marka farkındalığı boyutları ile tüketici satın alma davranışları da tek değişken boyutuyla ölçülmeye çalışılmıştır. Anketlerden elde edilen veriler SPSS 22.0 bilgisayar paketi programı yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırmanın analizleri sonucunda çalışmaya katılan tüketicilerin satın alma davranışları ile marka değeri alt boyutlarından kalite çağrışım arasında pozitif doğrusal ve anlamlı bir ilişki ortaya çıkmıştır (r:0,233; p≤0,5). Ayrıca Türk Hava Yollarının marka değerinin oluşturulmasında marka sadakatinin ön plana çıktığı görülmüştür. Genel olarak bakıldığında, marka değeri ve tüketici satın alma davranışları arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, with the rapid competition in the transportation sector, the importance of brand and brand value concepts has increased with the change of airline market. The brand concept has also become an important factor affecting consumers' purchasing decisions. The main purpose of this study is to determine the relationship between Turkish Airlines 'customers' perception of brand value and purchasing behaviors. Brand value in the study; quality association, brand loyalty, brand awereness dimensions and customer buying behaviors were also measured with a single variable dimension. The data obtained from the questionnaires were analyzed with the help of SPSS 22.0 computer package program. As a result of the analysis of the research, a positive linear and significant relationship was found between the purchasing behaviors of the consumers participating in the study and the quality association from the brand value sub-dimensions (r:0,233; p≤0,5). In addition, brand loyalty has come to the forefront in the formation of Turkish Airlines' brand value. Overall, a significant relationship was found between brand value and consumer buying behaviors.