Çin'in döviz kuru politikalarının ABD ve Türkiye dış ticaretine etkisi
The effects of China's exchange rate policies on the United States' and Turkey's foreign trade
  1. Tez No: 618597
  2. Yazar: BAHAR DURSUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL İBRAHİM KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Çin, Çin Döviz Kuru, Yuan, ABD-Çin Dış Ticareti, Türkiye-Çin Dış Ticareti, Manipülasyon, ABD ile Çin Arasındaki Tarifeler, China, Chinese Exchange Rate, Yuan, US-China Foreign Trade, Turkey-China Foreign Trade, Manupilation, Tariffs between USA and China
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bir süredir dışa kapalı politikalar izleyen Çin, Mao döneminden sonra dışa açılmaya başlamış ve yabancı ülkeler ile olan ilişkilerini arttırmıştır. Çin, dış ticaretinde ihracata dayalı bir büyüme izlemiş bu nedenle yuanın değerine önem vermiştir. Ülke parasının değeri uygulanan politikalar neticesinde değiştirilmiş ve yuan Çin dış ticaretini yönlendirmeye başlamıştır. Bu tezde, Çin'in değiştirilen döviz kuru politikalarının ABD ve Türkiye'nin dış ticaretine etkisi araştırılmış ve ülkeler arası dış ticarette döviz kuru değerinin önemi vurgulanmıştır. Sunulan bu çalışmada ülkenin tarihi, değiştirilen ekonomik yapısı ve yönetim şekli ile ilgili bilgiler verilmiştir. Çin'in yıllara göre uygulamış olduğu döviz kuru değerleri ve politikaları açıklanmış, Amerika ve Türkiye dış ticareti üzerindeki etkileri Türkiye İstatistik Kurumu, World Trade Organization Data, Trade Map, UNCTADSTAT, The World Bank Data, United States Census Bureau ve China Statistical Yearbook'tan alınan veriler ile incelenmiştir. Bu tez ile Çin'in yıllara göre uygulamış olduğu döviz kuru politikalarının ABD ile Türkiye dış ticaretini olumsuz etkilediği sonucuna varılmış, ABD ile Çin arasında başlayan döviz manipülasyonu sorununun temeli gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
China, which has been pursuing closed policies for a while, started to expand abroad after the Mao era and increased its relations with foreign countries. China has followed an export-based growth in its foreign trade, so it has given importance to the value of yuan. The value of the country currency was changed as a result of the policies implemented and yuan started to direct Chinese foreign trade. In this thesis, it has investigated that the effect of China's changed exchange rate policy on the United States' and Turkey's foreign trade and the importance of foreign trade between the countries in the exchange rate value is highlighted. In this study, the information is given about the history of the country, the changed economic structure and management style. In the study, the exchange rate values and policies that China has implemented over the years are explained. The effects of this situation on the United States' and Turkey's foreign trade examined with the data received from the Turkey Statistical Institute, World Trade Organization Data, Trade Map, UNCTADSTAT, The World Bank Data, United States Census Bureau and China Statistical Yearbook. With the exchange rate policies that China has implemented over the years, has concluded that the negative impact of foreign trade of the US and Turkey. The basis of the currency manipulation problem between the USA and China has been demonstrated.