دور الاعلام في تعليم اللغة العربية للناطقين بغيرها قناة الجزيرة انموذجا
Yabancı öğrencilere Arapça öğretiminde medyanın rolü; Aljazeera Kanalı örneği (The role of media in teaching Arabic to foreign students: Example of Aljazeera Channel)
- Tez No: 618596
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL BEBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Medya, Online Eğitim (e-eğitim), Uzaktan Eğitim, Genel Amaçlı Eğitim, Arapça Öğrenim Sitesi, Aljazeera Kanalı, Media, Online Education (e-learning), Distance Education, General PurposeEducation, Arabic Learning Site, Aljazeera Channel
- Yıl: 2020
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmada, yabancılara Arapça öğretiminde medyanın rolünü gözler önüne ser-meye çalıştım. Bu amaçla Aljazeera medya ağı bünyesinde yer alan Aljazeera Uydu Kanalına bağlı Arapça öğrenim sitesini örneklem olarak seçtim. Araştırmada medya kavramına, medyanın önemi ve türlerine değindim. Buradan hareketle ana akım medya türü olarak yeni medyanın önemini açıkladım. Bu şekilde yeni medya organlarının bir parçası olarak araştırmamda açıklamayı hedeflediğim internet tabanlı online eğitim (e-eğitim) konusuna değindim. Örneklem olarak ele aldığım uzaktan eğitim ile online eğitimi yeni medyanın ana parçası olarak gören Aljazeera kanalına bağlı Arapça öğretim sitesine geçiş için internet üzerinden online eğitim yoluyla uzaktan eğitim yönteminin önemini ortaya koymaya çalıştım. Bu tür eğitimin önemini ve yakın gelecekte yabancılara Arapça öğretiminde etkin bir rol alabilmesi için geliştirilmesinin zorunlu olduğunu açıkladım. Bu araştırmamda sunduğum teze konu olarak, yabancılara Arapça öğretiminde geleneksel ve yeni medyanın önemi ve Arapçanın yayılmasındaki rolü gibi konulara yer verdim. Yaptı-ğım analiz ve anketler sonucunda modern medya organlarının yardımıyla Arapça öğreniminin fizibilitesine ilişkin sunduğum hipotezlerin doğru olduğunu anladım Yine bu çalışmayla bu tarz bir eğitimin pek çok eğitim uzmanının gözünden kaçmış bir yönü olan, eğitim çalışmasının Arapça öğrenen yabancılara ulaştırılmasının basite indirgemesi ve eğitime uygun bir ortamı kolaylıkla oluşturması ile eğitim adına nasıl mükemmel bir hizmet sunabileceği ortaya çıktı. Bu metot, iş hayatının baskısı altında bulunan kesimin eksikliğini hissettiği zaman faktörünü, eğitim kurumlarına ulaşım imkanı bulunmayanlar için mesafe faktörünü, yine eğitim kurumlarına kaydolmak için yeterli maddi birikime sahip olmayanlar açısından para faktörünü ortadan kaldırmaktaydı. Bu açılardan bu eğitim metodunun gelişimi, Arapça öğrenen yabancılar için uygun bir ortam oluşmasını sağlayacak ve eğitimi ulaşılabilir kılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, I aimed at revealing the role of the media in terms of teaching Arabic to foreigners. Accordingly, I chose the Arabic learning site as sample which is part of the Aljazeera Satellite Channel under the Aljazeera media network. I touched upon the media notion, the importance of media and its types. From this point of view, I explained the significance of the new media as a type of mainstream media. Therefore, I put forward the internet-based online education (e-learning) which I aimed to explain in this study as a part of new media outlets. I tried to put forward the importance of the distance education method via internet-based online education for transition to the Arabic teaching site connected with the Aljazeera Channel which regards the distance education that has been taken as a sample in this study and online education as the main components of the new media. I have explained the importance of this kind of education and that its development is obligatory for taking an effective role in teaching Arabic to the foreigners in the immediate future. As the subject of my thesis, I included the importance of the traditional and new media with regards to teaching Arabic to the foreigners and its role in the spread of Arabic. As a result of the analyses and surveys, I concluded that the hypotheses I have presented as to feasibility of Arabic learning through modern media outlets are indeed correct. Moreover, the study revealed that this educational study somehow overlooked by many educational specialists as a part of this type of education could provide an excellent service for facilitating the access of the foreigners learning Arabic to education and forming a proper educational environment easily. This method eliminates the time factor considered lack by the people who are under the pressure of the business life, the distance factor for those who have no transport opportunities to the educational institutions as well as the money factor for those who have not adequate savings for enrolling in educational institutions. In this respect, the development of this education method will provide a suitable environment and make education accessible for the foreigners learning Arabic.