Kurumsal itibarın kurumsal bağlılık üzerindeki rolü
The role of corporate reputation on corporate commitment
- Tez No: 618598
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAHİT ERDEM KÖKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Halkla İlişkiler, İşletme, Banking, Public Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal İtibar, Kurumsal Bağlılık, Özel Banka Çalışanları, Corporate Reputation, Corporate Commitment, Private Bank Employees
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Günümüz koşullarında piyasalardaki rakip sayısında yaşanan artış kurumların rakipleriyle mücadele etmek zorunda bırakmıştır. Bu bağlamda kurumlar ayakta kalabilmeleri için kurumsal itibarı korumaları ve güçlendirmeleri gerekmektedir. Kurum ile ilgili çalışanların algılarını ifade eden kurumsal itibar, amaç ve hedeflere ulaşabilmesinde de çalışan bağlılığını etkin şekilde sağlamaları gerekmektedir. Kurumun gelecekteki başarısı için çalışanların kuruma olan bağlılığı kurum yöneticilerinin üzerinde durduğu önemli konulardandır. Bu çalışma kapsamında, kurumsal itibarın banka çalışanlarının kurumsal bağlılıkları üzerindeki rolü incelenmiştir. Ayrıca kurumsal itibar boyutlarının kurumsal bağlılık ve boyutlarına nasıl bir etkisi olduğunu tespit etmek araştırmanın amacıdır. Araştırma verilerinin toplanması sırasında, Fombrun ve ekibi tarafından ortaya konulan kurumsal itibar algılamaları ve boyutları ile Allen, Meyer ve Smith tarafından ortaya konulan kurumsal bağlılık ve boyutları kullanılarak anket formu oluşturulmuştur. Araştırma evrenini, özel banka çalışanlarını temsil etmesi açısından olasılık dışı örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme seçilmiş ve toplamda 418 kişi ankete geri dönüş yapmıştır. Araştırma verilerinin analizi SPSS 23 ve AMOS 21 programları aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizlerde güvenilirlik analizleri, doğrulayıcı faktör analizi, değişkenler arası ilişkileri tespit etmek amacıyla çoklu regresyon analiz testi ve gruplar arası farkları tespit etmek amacıyla t ve F gibi fark testleri yapılmıştır. Verilerin analizi sonucunda banka çalışanların kurumsal itibar algılamaların kurumsal bağlılıklarına anlamlı etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The increase in the number of competitors in the markets in today's conditions has forced institutions to fight their competitors. In this context, institutions need to protect and strengthen their corporate reputation in order to survive. Corporate reputation, which expresses the perceptions of employees about the institution, needs to ensure employee loyalty effectively in order to achieve the goals. The commitment of employees to the institution for the future success of the institution is one of the important issues that the managers of the institution focus on. In this study, the role of corporate reputation on corporate loyalty of bank employees was examined. It is also the aim of the research to determine how the dimensions of corporate reputation have an impact on corporate loyalty and dimensions. During the collection of research data, a survey form was created using corporate reputation perceptions and dimensions laid down by Fombrun and his team and corporate loyalty and dimensions laid down by Allen, Meyer and Smith. In terms of representing the research universe and private bank employees, improbable sampling methods were selected and a total of 418 people returned to the survey. Analysis of research data was conducted through the SPSS 23 and AMOS 21 programs. In the analyses performed, difference tests such as t and F were performed in order to determine reliability Analyses, confirmatory factor analysis, Inter-variable relations, multiple regression analysis test and to determine differences between groups. Analysis of the data concluded that the bank's employees had a significant impact on their corporate reputation and loyalty.