Katılım bankaları ile mevduat bankalarının finansal performanslarının oranlar yoluyla karşılaştırılması
Comparison of financial performance of participation banks and deposit banks by ratios
- Tez No: 618600
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL AYRIÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Katılım Bankacılığı, Mevduat Bankacılığı, Finansal Oranlar, Participation Bank, Deposit Bank, Financial Ratios
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Küreselleşmenin ve teknolojinin hız kazanmasından bu yana finans sektörü ve sektör içinde bankacılık faaliyet ve çeşitleri büyük bir değişim, gelişim ve çeşitlenme göstermiştir. Bankacılık alanında görülen değişimlerden biri de geleneksel mevduat bankalarına alternatif olarak ortaya çıkan yeni bir banka türüdür. Dünyada İslami bankacılık ya da faizsiz bankacılık olarak da bilinen bu yeni banka türü, ülkemizde katılım bankacılığı adı ile faaliyette bulunmaktadırlar. Son yıllarda İslami bankalar, gerek Müslüman devlet ve toplumlarda, gerekse tüm dünyada giderek daha fazla dikkat çekmekte ve gelişme göstermektedirler. Gelişmekte olan ekonomisi, jeopolitik ve jeostratejik konumu itibariyle Türkiye de İslami bankacılık faaliyetlerine katılım bankaları olarak iştirak etmiştir. Türkiye'de, özellikle son yıllarda, katılım bankacılık sektörünün gelişmesi için daha fazla çaba gösterildiği ve çalışma yapıldığı görülmektedir. Diğer banka türlerinden farklı olarak İslami bankacılık ilkeleri doğrultusunda özel cari hesaplar ve katılma hesaplarında topladıkları fonları farklı usullerle değerlendiren katılım bankaları meydana gelen kâr ya da zararı tasarruf sahipleri ile paylaşmaktadırlar. Bu çalışmanın motivasyonunu, geleneksel mevduat bankalarıyla katılım bankalarının finansal performanslarının karşılaştırılarak durumlarının ortaya konması yatmaktadır. Çalışmada, katılım ve mevduat bankalarının varlık yapısı, likidite, etkinlik, kârlılık ve risk değerlemesi boyutları seçilmiş 16 finansal oranla karşılaştırmalı olarak analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Since globalization and techenology will gain momentum, banking activities and types within the financial sector and within the sector are for a major change, development and diversification. It is for a new bank emerging as an alternative to traditional new deposit bank. This new type of bank, known as Islamic banking or interest- free banking in the World, operates under the name of participation banking in our country. In recent years, Islamic banks have been gaining more and more attention both in Muslim states and societies and in the World. Emerging economy to its geopolitical and geostrategic position, Turkey has also participated as participation banks with Islamic banking operations. In Turkey, especially in recent years, as shown more efforts for the development of the banking sector and the contribution it is seen that study. Unlike other types of banks, which evaluate the funds collected in special curred accounts and participation accounts in accordance with Islamic banking principles through different procedures, share the profit or loss incurred with the savings owners. The motivation of this study is to compare the financial performances of traditional deposit banks and participation banks by revealing their status. In this study, asset structure, liquidity, activity, profitability and risk valuation dimensions of participation and deposit banks are analyzed comparatively with 16 financial ratios selected.