Kamu mali yönetiminde muhasebenin rolü: Yeni devlet muhasebe bilişim ve harcama yönetim sisteminin etkinliği üzerine bir alan çalışması
The role of accounting in public financial management: A field study on the effectiveness of the new goverment accounting system and spending management system
- Tez No: 618603
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP HATUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Devlet Muhasebesi, Muhasebe Bilişim ve Harcama Yönetim Sistemleri, Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Sistemi, Government Accounting, Accounting Information and Spending Management Systems, Integrated Public Financial Management System
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada, genel olarak devlet muhasebesi kavramı, devlet muhasebesinin tarihsel gelişimi, devlet muhasebe sistemleri ve bu alanında yaşanan gelişmeler ele alınarak, Türkiye'de kamu mali yönetimi kapsamındaki süreçlere yönelik olarak geliştirilen otomasyon sistemleri ile 2017 yılında uygulamaya giren Bütünleşik Kamu Mali Yönetimi Bilişim Sisteminin ilk adımını teşkil eden; entegrasyona açık, süreç yaklaşımını esas alan ve elektronik belge altyapısına uygun olan Yeni Devlet Muhasebe Bilişim ve Harcama Yönetim Sisteminin getirdiği yenilikler ile sistemden beklenen faydalar arasındaki ilişkilerin analiz edilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda ilk olarak konuyla ilgili yerli ve yabancı literatür taranmış ve kavramsal çerçeve oluşturulmuştur. Araştırma evreni olarak, merkezi yönetim kapsamındaki, Genel Bütçeli İdareler, Özel Bütçeli İdareler (Yükseköğretim Kurumu-Üniversiteler) ile Özel Bütçeli Diğer İdareler seçilmiştir. Araştırmada, yeni sisteme geçiş sürecinde yapılanlar, yeni sistemin getirdiği yenilikler ile yeni sistemden beklenen faydalara ilişkin veriler anket yardımıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında analiz edilerek araştırmanın hipotezleri test edilmiştir. Araştırmanın sonucunda yeni sisteme geçiş sürecinde yapılanlar, yeni sistemin getirdiği yenilikler ile sistemden beklenen faydalar arasında olumlu ve anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the concept of government accounting in general, the historical development of government accounting, government accounting systems and developments in this field are examined. Also the developed automation systems for processes within the scope of public financial management in Turkey and the first step of the Integrated Public Financial Management Information System that was put into practice in 2017; The New Government Accounting Information and Spending Management System, which is open for integration, based on the process approach and suitable for electronic document infrastructure, was examined. The main aim of this study is to analyze the relationship between the innovations brought by the new system and the benefits expected from the system. To do this, local and foreign literature on relevant subject have been reviewed and the conceptual framework have been formed. Then, General Budget Administrations, Special Budget Administrations (Higher Education Institution-Universities) and Other Special Budget Administrations within the scope of central government was selected as target population of this study. In the research, the data on what has been done in the transition the the new system, on the innovations brought by the new system and on the benefits expected from the new system was gathered by means of a questionnaire. The research hypotheses were tested by analyzing obtained data with SPSS software. As a result of the research, it has been determined that there are positive and meaningful relationships between what has been done during the transition to the new system, the innovations brought by the new system and the expected benefits from the system.