Jandarma Genel Komutanlığının İçişleri Bakanlığına bağlanmasının genel kolluk hizmetleri açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the attachment of the Gendarmerie General Command to Interior Ministry in terms of general law enforcement services
- Tez No: 618627
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ETHEM TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Jandarma, Güvenlik, Genel Kolluk, Dönüşüm, Yeniden Yapılanma, Gendarmerie, Security, Law Enforcement Units, Transformation, Restructuring
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Türkiye Cumhuriyeti, son yıllarda güvenlik konusundaki önemli gelişmelerin meydana getirdiği zorlu bir süreçten geçmektedir. Birçok terör örgütü tarafından oluşan tehditlere karşı gerek içeride gerekse sınır ötesinde güvenlik birimleri mücadele vermektedir. Kendilerini devamlı olarak yenileyen tehdit odaklarına karşı mücadele edebilmek amacıyla Türkiye'nin güvenlik yapılanmasında bir takım değişim ve dönüşümler meydana gelmektedir. Türk Jandarma teşkilatı, güvenlik alanındaki yeniden yapılandırma çalışmaları kapsamında askeri kuvvet özelliğini kaybetmiştir. Dolayısıyla sadece genel kolluk görevlerini yerine getirecek olan Jandarma teşkilatının, dönüşüm sürecinin günümüzde devam ettiği ortaya koyulmuştur. Bu çalışmada, Jandarmanın içinde bulunduğu örgütsel dönüşümün nedenleri tartışılarak sivil yönetim çatısında faaliyete geçirilen yeni uygulamalar bakımından Jandarma teşkilatının imkân ve kabiliyetlerine özellikle genel kolluk hizmetlerine sağladığı katkılar ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In recent years, Republic of Turkey has faced an harsh processes which includes important devolopments about security issue. Turkish Law enforcement and military units fight against lots of terrorist organizations inside and outside of Turkey's borders. Security structure of Turkey requires some changes and transformations to struggle efficiently and effectively against such a danger that reorganize themselves consistently. Turkish Gendarmerie's military statues had been removed along the process of restructuring and Gendarmerie's full connecting to the Ministry of Interior. This reorganization process still continues. The main purpose of this study is to scrutinize what caused to Gendarmerie General Command's structural changing process and also to expose the outputs, benefits of new Gendarmerie law enforcement practices under the civilian guidance and administrations.