The criticism of Gerald Vizenor on native American identity
Gerald Vizenor'un Yerli Amerikan kimliği üzerine eleştirisi
- Tez No: 618626
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN GÖRMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Gerald Vizenor, Yerli Amerikalılar, Sözlü Edebiyat, Kabilecilik, Sömürgecilik, Gerald Vizenor, Native Americans, Oral Literature, Tribalism, Oral Tradition, Colonialism
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı, Gerald Vizenor'ın Kuzey Amerika tarihinin sömürge döneminde Kızılderili kimliği eleştirisini incelemektir. Vizenor, eserlerinde Amerikan Yerlilerinin kimliklerine işaret eder ve yerli kimliklerini tartışmak için birçok terim kullanır. Örneğin, ―hayatta kalma‖ terimini, modern dönemde dünyanın değişmesinden hiçbir şey bilmeden bir yerde kaldıklarını eleştirmek için kullanır, çünkü bu terim ayakta kalma ve direniş arasındaki duruşlarını sergiler. Böylece, modernitenin şu anki yaşamını özümsemek zorunda olduklarını ima eder. Yazar ayrıca, çalışmalarında alay konusu olarak zor bir yöntem kullanır ve bir takım eleştirilerde bulunur. Bu arada, Yerli Amerikalılar sömürgeci tarihçiler tarafından ana akım olarak gösteriliyorlardı. Bununla birlikte, Yerli Amerikan kimliğinin edebi olarak yeniden yapılandırılmasına postmodern eleştirel yaklaşımlar yeni bir değerlendirme alanını yeniden tasarlamaya başlamıştı. Yani, geleneksel ile çağdaş deneyim arasındaki ilişkileri keşfetmeyi sürdüren gelenekçi olmayan, antropolojik olmayan, postyapısalcı eleştiriler dikkat çekmeye başladı. Amerikan Yerli yazar ve edebiyat eleştirmeni Gerald Vizenor tarafından yazılan bir terim olan ―survivance‖ bu durumu ifade etmek için kullanıldı. Ayrıca, Yerli Amerikalıların yerli kimliğini tanıtmaya çalışırken dünyanın zorluklarıyla karşılaştıkları hayatta kalma ve direnç göstermeye çalışmaları Vizenor'un da eselerine yansıdığı görülür. Ancak, Vizenor'un postindian kimlik müzakeresi tartışmalara yol açar ve diğer eleştirmenlerin onayını almaktan uzak olduğu görülür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the criticism of Gerald Vizenor on Native American identity during the colonial period of North American history. Vizenor, in his works, showed the Native American Indians identities, and he used many terms to discuss their Indian-ness. For instance, the term“survivance”was used to criticize that they stayed in a place without knowing anything from the changing of the world in the modern period because that term displayed their stances between“survival”and“resistance.”Thus, he confirmed that they have assimilated into the current lives of the modernity. The author also, used a tricky method in his works as a mockery to make critics about them. However, Native Americans were well on their way to being mainstreamed by colonial historians. Whereas, the postmodern critical approach to the literal restructuring of Native American identity in the period of renewal that followed Native America has begun to redesign a new field of assessment. Nontraditional, non-anthropological, poststructuralist critiques continued to explore the relationship between traditional and contemporary experience. ―Survivance‖, a term coined by Native American writer and literary critic Gerald Vizenor, was used to express this situation. In addition, Vizenor's reflection on the survival and resistance of Native Americans as they face the challenges of the world while trying to promote their indigenous identity is reflected in their works. However, Vizenor's postindian identity negotiation is controversial and seems to be far from getting the approval of other critics.